Evropska komisija
0

Uskoro preporuke za ukidanje viza za "neke zemlje"

FENA
Jacques Barrot, Foto: Reuters
Jacques Barrot, Foto: Reuters
Evropska komisija predstavila je članicama EU dopunjeni izvještaj o ispunjenosti uslova za viznu liberalizaciju u zemljama zapadnog Balkana.

Potpredsjednik EK Jacques Barrot najavio je da će, što je prije moguće, iznijeti preporuke za ukidanje viza za "onu zemlju ili zemlje" koje su ispunile uslove. Prvobitni izvještaj iz novembra 2008. dopunjen je novim podacima, koje su prikupile ekspertske misije EK tokom boravka u Albaniji, Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, prenosi u utorak Deutsche Welle (DW).

Komisija je navela da je već dobila prve komentare zemalja članica na dopunjeni izvješta, koji je predstavljen u ponedjeljak popodne.

Izveštaj, u kojem je procijenjeno u kojoj su mjeri zemlje zapadnog Balkana ispunile uslove "mape puta" ka viznoj liberalizaciji, još treba da bude finaliziran i prosljeđen tim zemljama.

Potpredsjednik EK i komesar za pravo, slobodu i sigurnost EU Jacques Barrot, pohvalio je napore zemalja zapadnog Balkana u procesu provođenja mape puta, kao i njihovu saradnju s evropskim ekspertskim misijama.

Barrot je naveo da će, što je prije moguće, iznijeti preporuke za ukidanje viznog režima za, kako je rekao, "onu zemlju ili zemlje" koje su ispunile uslove predviđene Mapom puta i rekao da je vizna liberalizacija "opipljiva perspektiva" za sve zemlje zapadnog Balkana.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, poslije sastanka sa šeficom grčke diplomatije Dorom Bakojani, kazao je da vjeruje da će vize za građane Srbije biti ukinute do kraja godine.

S druge strane, portparol holandskog ministarstva spoljnih poslova Job Vanderberg izjavio je da nema promjene holandskog stava prema Srbiji.

Prelazni trgovinski sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i dalje ostaju zamrznuti.

Vandenberg je izrazio čuđenje što ga mnogi pitaju da li je Holandija promjenila stav po ovom pitanju.

Istraživanje, koje je provela nevladina organizacija Atlantski savjet Srbije u okviru programa "Mladi Srbije danas i sutra", koji se primenjuje uz podršku ambasade Norveške u Beogradu, pokazalo je da čak 80 posto mladih u Srbiji podržava ulazak zemlje u EU. Oni smatraju da bi se time popravila politička stabilnost i sigurnost zemlje, prenose u utorak beogradski mediji.