Bit će održana i u BiH
78

Uskoro počinje velika višemjesečna vojna vježba predvođena SAD-om

B. R.
Plan vojne vježbe Defender-Europe 21 (Foto: Ambasada SAD-a)
Plan vojne vježbe Defender-Europe 21 (Foto: Ambasada SAD-a)
Velika multinacionalna vojna vježba "Defender-Europe 21" počet će ovaj mjesec i trajat će do kraja juna ove godine, saopćili su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Vježba će biti održana i na prostoru Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli, "Defender-Europe 21" je velika multinacionalna zajednička vojna vježba pod vodstvom Vojske SAD-a u Evropi i Africi, osmišljena da izgradi stratešku i operativnu spremnost i interoperabilnost između SAD-a i saveznika i partnera NATO-a.

Najavljeno je da će učestvovati više od 30.000 snaga iz 27 država.

"Nadograđujući se na prošlogodišnji uspjeh, 'Defender-Europe 21' obuhvata veći broj država koje su saveznici i partneri NATO-a, a koje provode aktivnosti na širem području nego što je to bilo planirano 2020. godine. Više od 30.000 multinacionalnih snaga iz 27 zemalja će gotovo istovremeno provoditi operacije u više od 30 područja obuke u više od deset zemalja", ukazali su.

Tim povodom obratio se komandant Vojske SAD-a u Evropi i Africi general Cristopher Cavoli.

"Dok pažljivo pratimo razvoj situacije u pogledu širenja koronavirusa, dokazali smo sposobnost da obuke održavamo sigurno po zdravlje učesnika, uprkos pandemiji. Bez obzira, naše zemlje računaju na spremnost naših snaga da odbrane mir", izjavio je general Cavoli.

Plan vojne vježbe Defender-Europe 21 (Foto: Ambasada SAD-a)
Plan vojne vježbe Defender-Europe 21 (Foto: Ambasada SAD-a)

Naglasio je da je vježba važna u kontekstu postojanja spremnog odgovora na eventualnu krizu.

"'Defender-Europe 21' nam pruža najbolju mogućnost da usavršimo naše sposobnosti skupa s našim saveznicima i partnerima u strateški važnoj regiji Balkana i Crnomorskoj regiji kako bismo kolektivno bili spremni odgovoriti na svaku eventualnu krizu", poručio je Cavoli.

"Već počelo premještanje opreme"

Kako su saopćili iz Ambasade SAD-a, ove godine će u vojnu vježbu "Defender-Europe 21" biti uključeno američko ratno zrakoplovstvo i mornarica. Tokom vježbe će se koristiti, kako su naveli, ključne kopnene i morske rute koje povezuju Evropu, Aziju i Afriku.

Najavili su da će vježba će obuhvatiti nove ili najsavremenije sposobnosti koje uključuju i sisteme za protivzračnu i protivraketnu odbranu, kao i materijalno-tehnička sredstva brigada američke vojske za pomoć snagama sigurnosti i nedavno reaktiviranog V korpusa.

O ovoj vježbi je govorio i general pukovnik John Kolasheski, komandant V korpusa.

"'Defender-Europe 21' je vrlo važna vježba koja će V korpusu pružiti još jednu veliku priliku da izgradi spremnost na našem putu ka potpuno operativnoj sposobnosti i da promovira interoperabilnost u našem zajedničkom radu sa saveznicima i partnerima", izjavio je Kolasheski.

Prema njegovim riječima, raduje se prilici da rade direktno s američkom vojskom u Evropi i Africi, te da pokažu odlučnost SAD-a i njenu predanost Evropi.

Potcrtali su da su več počeli premještati opremu i ljudstvo iz SAD-a.

Ukazali su da će u aprilu jedinice, koje učestvuju, u vježbi povući predpozicionirane zalihe vojske sa lokaliteta u Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj.

Saopćili su da će najveći dio aktivnosti obuke biti proveden u maju, a vježba će se završiti u junu razmještajem snaga i opreme stacionirane u SAD-u.

"Nekoliko povezanih vježbi"

"Defender-Europe 21" će obuhvatiti nekoliko međusobno povezanih vježbi:

  • Brzi odgovor (Swift Response) od početka do sredine maja - vježba koja će obuhvatiti zračne operacije u Estoniji, Bugarskoj i Rumuniji i više od 7.000 vojnika iz 11 zemalja;

  • Trenutni odgovor (Immediate Response) od sredine maja do početka juna s više od 5.000 vojnika, iz osam zemalja će biti raspoređeno u 31 područje obuke u 12 država gdje će održati vježbu s bojnim gađanjem. Također će biti održana i zajednička operacija iskrcaja logističke podrške na obalu;

  • Saber Guardian od sredine maja do početka juna s više od 13.000 vojnika iz 19 zemalja. Provest će se operacije bojnog gađanja i protivraketne odbrane, kao i velika vježba medicinske evakuacije;

  • Štabna vježba (Command Post) u junu s blizu 2.000 pripadnika oružanih snaga će vježbati sposobnost štaba da komanduje multinacionalnim kopnenim snagama u okviru zajedničke i kombinirane obuke, a pri tom voditi stvarne operacije u 104 zemlje na sva kontinenta.

Međusobno povezane vježbe će imati, kako je naglašeno, koordiniranu komandu misije, zajedničko održavanje i partnere u misiji.

Vojna vježba "Defender-Europe 21" će također biti povezana i s dvije ključne obuke:

  • Afrički lav (African Lion) od sredine maja do sredine juna. Prva godišnja obuka koju predvodi komanda američke vojske u Africi u kojoj će blizu 5.000 vojnika iz skoro 24 zemlje vježbati spremnost saniteta, provesti velike vježbe bojnog gađanja, kao i vježbe komande protivzračne odbrane, pomorskih snaga i isturene komande. Aktivnosti će se provesti, prije svega, u Maroku.

  • Postojana odbrana (Steadfast Defender) od sredine maja do početka juna. Nova serija NATO vježbi koje su fokusirane na transatlantsko jačanje Evrope i koja pokazuje sposobnost NATO snaga da brzo odgovore na niz prijetnji. Provest će se aktivnosti u okviru te vježbe.

Srodne vježbe nisu, kako su saopćili iz Ambasade SAD-a, direktno povezane s vježbom "Defender-Europe 21", ali će imati veliki broj zajedničkih učesnika i/ili materijalno-tehničkih sredstava i dešavat će se u istom vremenskom okviru.

"Traži se velika podrška zemlje-domaćina"

Obimno kretanje snaga i opreme u svrhu izvođenja ovih vježbi će zahtijevati, kako su ocijenili, veliku podršku svake zemlje-domaćina, čime će okazati značaj ulaganja saveznika i partnera u evropsku vojnu spremnost i odbranu.

Striktna strategija prevencije širenja koronavirusa i ublažavanja njenih posljedica koju provode SAD i zemlje koje učestvuju u vježbi će biti izuzetno važna za izvođenje vježbe "Defender-Europe 21.

U skladu s tim, vojnici stacionirani u SAD-u će uraditi test na koronavirus prije polaska, a po dolasku u Evropu će biti u izolaciji i uraditi još jedan test na koronavirus prije putovanja širom evropskog kontinenta.

"Defender-Europe 21" je dokaz neprikosnovene američke predanosti NATO-u i glavni je primjer njihovih kolektivnih sposobnosti, a također pokazuje da su NATO saveznici i partneri skupa jači, saopćili su iz Ambasade SAD-a.