{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro konferencija o ujedinjenju Kipra?

S
25.1.2012. u 20:40
0
9
Uskoro konferencija o ujedinjenju Kipra?
0
Uskoro konferencija o ujedinjenju Kipra?
Ban Ki-moon
Generalni sekretar UN Ban Ki-moon najavio je da za kraj aprila ili početak maja planira sazivanje međunarodne konferencije o rješavanju pitanja podjele Kipra, ukoliko do tada bude ostvaren dovoljan napredak u pregovorima.
Ki-moon je ovo saopštio poslije dvodnevnih razgovora u Njujorku između lidera grčke i turske zajednice sa podijeljenog ostrva. Sastanak, na kojem su UN imale posredničku ulogu, okončan je uz "ograničen napredak" o najvažnijim pitanjima. Serija sastanaka lidera dvije strane počela je 2008. godine.

Kipar je podijeljen 1974. godine turskom vojnom invazijom, poslije državnog udara koji je inspirisala Grčka. Grčka i turska zajednica principijelno se slažu o ujedinjenju ovog sredozemnog ostrva po federalnom modelu, ali ne i o načinu njegovog funkcionisanja.

Ki-moon je rekao novinarima da će krajem februara podnijeti izvještaj Savjetu bezbjednosti UN o napretku u pregovorima, te da će krajem marta od izaslanika UN-a zatražiti novu analizu procesa. Na konferenciji o ujedinjenju ostrva učestvovali bi Grčka, Turska, bivša kolonijalna sila Britanija i predstavnici dvije strane sa Kipra.

Grčka administracija na Kipru, koja je međunarodno priznata, želi da sva unutrašnja pitanja budu riješena prije nego što ona pristane da učestvuje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: