Svijet
0

Uskoro konferencija o ujedinjenju Kipra?

SRNA
Ban Ki-moon
Ban Ki-moon
Generalni sekretar UN Ban Ki-moon najavio je da za kraj aprila ili početak maja planira sazivanje međunarodne konferencije o rješavanju pitanja podjele Kipra, ukoliko do tada bude ostvaren dovoljan napredak u pregovorima.

Ki-moon je ovo saopštio poslije dvodnevnih razgovora u Njujorku između lidera grčke i turske zajednice sa podijeljenog ostrva. Sastanak, na kojem su UN imale posredničku ulogu, okončan je uz "ograničen napredak" o najvažnijim pitanjima. Serija sastanaka lidera dvije strane počela je 2008. godine.

Kipar je podijeljen 1974. godine turskom vojnom invazijom, poslije državnog udara koji je inspirisala Grčka. Grčka i turska zajednica principijelno se slažu o ujedinjenju ovog sredozemnog ostrva po federalnom modelu, ali ne i o načinu njegovog funkcionisanja.

Ki-moon je rekao novinarima da će krajem februara podnijeti izvještaj Savjetu bezbjednosti UN o napretku u pregovorima, te da će krajem marta od izaslanika UN-a zatražiti novu analizu procesa. Na konferenciji o ujedinjenju ostrva učestvovali bi Grčka, Turska, bivša kolonijalna sila Britanija i predstavnici dvije strane sa Kipra.

Grčka administracija na Kipru, koja je međunarodno priznata, želi da sva unutrašnja pitanja budu riješena prije nego što ona pristane da učestvuje.