Svijet
0

Uskoro istječe tromjesečna pauza u terorističkim napadima na Evropu

NINA
Al-Qaida
Al-Qaida
U izjavi koja se pripisuje skupini povezanoj s Al-Qaidom upozorava se da tromjesečna pauza u napadima na Evropu uskoro istječe, objavio je londonski list Asharq al-Awsat.

Brigade Abu Hafs al-Masri najavile su nove napade ako Evropa ne povuče svoje vojnike iz muslimanskih zemalja, a u izjavi se pojavljuju isti zahtjevi koji su se mogli čuti u aprilu ove godine na snimci za koju se vjeruje da dolazi od vođe Al-Qaide Osame bin Ladena.

Nekoliko evropskih zemalja odbilo je takve zahtjeve, uključujući Sjedinjene Američke Države i Izrael.

U izjavi se također pozivaju muslimani koji žive na Zapadu da se presele u muslimanske zemlje ako mogu, a oni koji ne mogu, trebali bi poduzeti mjere predostrožnosti tako što će živjeti u muslimanskim područjima, napraviti mjesečnu zalihu hrane i novca, i «puno se moliti i staviti svoju sudbinu u Božje ruke».

Inače, brigade Abu Hafs al-Masri su preuzele odgovornost za smrtonosne napade na vozove u Madridu u martu ove godine.

Izjava koju je objavio list Asharq al-Awsat, a čija autentičnost nije mogla odmah biti utvrđena, nosi datum 1. jula.

Njemačka vlada reagirala je tako što je rekla da ovu izjavu ne smatra naročito vjerodostojnom.

«To je zlokobna organizacija koja je već preuzela odgovornost za mnoge stvari, uključujući nestanak struje u Americi. Znači, njihova saopštenja treba uzeti s rezervom, jer nisu baš vjerodostojna», rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova na redovnoj konferenciji za novinare.