Dan nakon napada
0

Usijane iranske telefonske linije: Šef diplomatije u nedjelju je bio najtraženija osoba na svijetu

V. K.
Hossein Amir-Abdollahian (Foto: EPA-EFE)
Hossein Amir-Abdollahian (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Irana Hossein Amir-Abdollahian obavio je dan nakon sukoba Izraela i Irana niz telefonskih razgovora s brojnim diplomatama širom svijeta.

U objavi na platformi X, šef iranske diplomatije je objavio kako je tokom nedjelje razgovarao s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove Josepom Borrellom, ministrom vanjskih poslova Turske Hakanom Fidanom, kao i kolegama iz Egipta, Sirije i Indije.

"Razgovarali smo o akcijama oružanih snaga Islamske Republike Iran. Smatrao sam da je teroristički napad cionističkog režima na ambasadu Irana u Damasku ulazi u okvire odgovora i legitimne odbrane u skladu s Članom 51. Povelje UN-a", naveo je on.

Također, Abdollahian je razgovarao i sa ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock, šefom britanske diplomatije Davidom Cameronom kao i ministrom vanjskih poslova Malte Ianom Orgom.

"Izrazili smo važnost održive sigurnosti u regiji te sam jasno stavio do znanja da će se Iran suočiti sa svakim novim zlom izraelskog režima. Djelovat ćemo odlučno i braniti svoju sigurnost i nacionalne interese", poručio je.

Osim ovih razgovora, šef iranske diplomatije održao je telefonske sastanke s premijerom Katara kao i ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije.

Dva dana nakon sukoba Izraela i Irana najveću pažnju javnosti privukla je rasprava u Vijeću sigurnosti UN-a gdje su se Iran i Izrael međusobno optuživali da predstavljaju glavnu prijetnju miru na Bliskom istoku.