Svijet
0

USA Today: Amerika pomogla Etiopiji da porazi islamističke radikale u Somaliji

FENA
Najtiražniji dnevnik USA Today piše u ponedjeljak o američkoj vojnoj podršci Etiopiji, koja je nedavno u Somaliji porazila islamističke pobunjenike kojima je tokom prošlog desetljeća pošlo za rukom da osvoje golemi dio državne teritorije.

Bijela kuća tvrdi da je islamističke radikale u Somaliji pomagala Al-Qaida.

"Invazija Somalije od strane Etiopije predstavlja novi front u američkom ratu protiv terorizma", piše USA Today. U posljednje četiri godine Etiopija je od Amerika primila oko 20 miliona dolara vojne pomoći – više od bilo koje druge zemlje u regiji, osim strateški važnog Džibutija.

Glasnogovornik Pentagona izjavio je da između američke i etiopske vojske postoje "bliske odnosi" koji uključuju saradnju na obavještajnoj razini, američku materijalnu pomoć kao i obuku etiopskih snaga od strane američke Nacionalne garde.

U dva vojna logora na teritoriju Etiopije stotinjak američkih instruktora podučavalo je lokalne snage osnovnoj taktici kopnenih operacija, piše USA Today.

U Africi je etiopska intervencija ponešto sporna, jer se smatra da "Etiopija djeluje u korist Amerike". U Sjedinjenim Državama čuju se kritike zbog pomoći zemlji koja prakticira represivnu politiku prema opoziciji i medijima.