Njemačka
0

Urušila se zgrada arhiva u Kelnu, 9 zatrpanih

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Stotine spasilaca angažovano je na potrazi preživjelih ispod ruševina zgrade arhiva u Kelnu. Vjeruje se da je u ovom tragičnom događaju, koji se dogodio u utorak poslijepodne, devet osoba ostalo zarobljeno.

Zgrada gradskog historijskog arhiva srušila se, a šteta je vidljiva i na dvije okolne građevine, prenosi reporter njemačke televizije RTL Carlo Schlender.

Vatrogasci i policajci s psima tragačima pokušavaju pretražiti oblast, a preko 100 vozila hitne pomoći nalazi se na mjestu događaja.

Prema riječima reportera, zgrada nije odmah pala, što je onima koji su se nalazili unutra pružilo priliku da pobjegnu. Prije rušenja bilo je mnogo buke, što je upozorilo mnoge.

Policija pretpostavlja da su svi iz glavne zgrade uspjeli pobjeći, ali da su zarobljeni pojedinci kockali u obližnjoj sali.

Vlasti Kelna na mjestu tačno ispod urušene zgrade grade novi metro, izjavila je Susanne Motter iz gradskog odjela za turizam za CNN. Još uvijek nije potvrđeno da li su podzemni radovi uzrokovali rušenje zgrade.

Zgrada arhiva sadržavala je najvažnije historijske dokumente grada od kojih su neki stari i preko 1.000 godina.