Druga od jula
18

Urušila se još jedna sportska dvorana u Kini, poginule tri osobe

D. B.
Kinezi su izrazili zabrinutost putem interneta nakon što se urušila još jedna sportska dvorana u sjeveroistočnoj provinciji Heilongjiang, što je drugi slučaj u svega nekoliko mjeseci.

Prilikom urušavanja dvorane u ponedjeljak navečer poginule su tri osobe, a nesreća je uslijedila nakon nekoliko dana neuobičajeno hladnog vremena za ovo doba godine, kao i snježnih padavina.

Detalji o žrtvama još uvijek nisu poznati, no navodno su u dvorani bila djeca. Snimci objavljeni na internetu prikazuju spasioce kako pretražuju ruševine na košarkaškom terenu u potrazi za preživjelima. Na jednom od snimaka je prikazana žena koja trči prema dvorani dok viče: "Moj sin! Moj sin je unutra".

Kineske vlasti su danas potvrdile da su poginule tri osobe te da je jedna povrijeđena kada se urušila sportska dvorana Yuecheng u gradu Jiamusiju. Osoba zadužena za dvoranu je uhaošena, a u toku je istraga o tome šta je uzrokovalo rušenje drugog sprata.

Javnost je ovu nesreću uporedila s prethodnom kada se u julu urušila sportska dvorana poslije višednevnih kišnih padavina u gradu Qiqiharu, kada je poginulo 11 ljudi. Vlasti su saopćile da se krov urušio pod težinom građevinskog materijala koji su ostavili radnici. Nakon toga su vlasti provjerile ostale zgrade u okolini, a zasad nije poznato da li je među njima bila i dvorana u Jiamusiju.