Novi oblik rata protiv droga
150

Urugvaj: Marihuana jeftinija kod vlade nego na crnom tržištu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlada Urugvaja planira usvojiti odluku po kojoj će država pod svoju kontrolu staviti prodaju marihuane. Cilj ovog kontroverznog poteza je suzbijanje nasilja povezanog s ilegalnom trgovinom drogom.

Država će uništiti ilegalno tržište tako što će drogu prodavati po nižoj cijeni nego što je na crnom tržištu, objasnio je predsjednik Jose Mujica u izjavi za CNN.

Na pitanje novinara da li bi usvanjem ovog zakona Urugvaj postao turistički raj za osobe koje puše marihuanu, Mujica je odgovorio da se zakon odnosi samo za Urugvajce, odnosno da stranci ne bi mogli kupovati marihuanu.

Na crnom tržištu 25 grama marihuane košta 500 pezosa (25 dolara).

Generalni sekretar Nacionalnog odbora za droge Julio Calzada zalaže se za netradicionalne načine rješavanja problema u društvu. On kaže da je utvrđeno da cijena marihuane koju država može staviti na raspolaganje za legalnu distribuciju ne bi bila mnogo drugačija od prosječne cijene na crnom tržištu.

Prijedlog zakona podnesen je parlamentu 8. augusta. Vlast namjerava odobriti organizovani uzgoj kanabisa za ličnu upotrebu i to putem posebnih kartica koje će omogućiti mjesečnu nabavku sjemenki za sađenje.