Svijet
104

Urugvaj legalizovao uzgoj, prodaju i konzumaciju marihuane

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Urugvaj je postao prva zemlja u svijetu koja dozvoljava da se marihuana uzgaja, prodaje i konzumira bez ikakvih sankcija.

Nakon gotovo 12 sati rasprave, senatori su dali historijsko odobrenje te će zakonom biti dozvoljeno punoljetnim Urugvajcima da u toku jednog mjeseca mogu kupiti do 40 grama marihuane. Ipak, zakon neće stupiti na snagu prije aprila iduće godine, prenosi BBC.

Vlada se nada da će na ovaj način riješiti problem sa narkokartelima, no kritičari ističu da će sada veći broj ljudi konzumirati drogu.

Deseci pristalica ove odluke, koju je predložio predsjednik Jose Mujica, okupili su se ispred Kongresa kako bi pratili glasanje. Nakon svega, bili su zadovoljni, pošto je odluka donesena sa 16 glasova za i 13 protiv.

Članovi opozicije su se usprotivili odluci navodeći kako Urugvaj ne bi trebao eksperimentisati sa svojim narodom, a i u međunarodnim krugovima nije prihvaćena na najbolji način jer Urugvaj ovim krši odredbe međunarodnih ugovora čiji je potpisnik. Ipak, historijska odluka došla je u jeku debata za legalizaciju marihuane u Latinskoj Americi, te su se slične inicijative pojavile i u Brazilu, Meksiku i Kolumbiji.