Svijet
0

Urugvaj: Bivši gerilski lider vodi u trci za predsjednika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši gerilski lider i ljevičar Jose Muhika vodi u drugom krugu predsjedničkih izbora u Urugvaju, pokazuju rezultati anketa poslije izlaska glasača s birališta.

Muhika (74), poznat kao El Pepe, kandidat vladajuće ljevičarske koalicije Široki front, ima prednost od šest posto u odnosu na svog protivkandidata bivšeg konzervativnog predsjednika Luisa Lacalleua, prenosi Reuters.

Pobjeda Muhike održat će na vlasti koaliciju Široki front kojoj mnogi Urugvajci pripisuju izvlačenje zemlje iz ekonomske krize. Muhika, koji je učestvovao u oružanoj pobuni protiv vlade 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća i proveo 14 godina u zatvoru, osvojio je najviše glasova u prvom krugu izbora 25. septembra - 48 posto, a Lacalleu 29 posto. On je tokom izborne kampanje tvrdio da zastupa umjereniji ljevičarski stav, hvaleći brazilskog predsjednika Luiza Inácia Lula da Silvu.

Lacalleu (68), kandidat Nacionalne partije, koji je bio predsjednik od 1990. do 1995., stavljao je u prvi plan prošlost Muhike, ukazujući da bi njegov protivkandidat mogao da bude radikalniji lider nego što se u kampanji predstavljao.

Pobjednik izbora zamijenit će na mjesto šefa države Tabarea Vazqueza, prvog socijalističkog predsjednika Urugvaja, i 1. marta početi petogodišnji mandat.