Otkrili ciljeve
44

Ured Zelenskog demantovao njegove riječi o ukrajinskoj kontraofanzivi

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mihailo Podoljak, savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine, rekao je da ukrajinska kontraofanziva još nije počela, a trupe vode ofanzivne operacije kako bi identifikovale slabosti u odbrani ruske vojske.
"Još nismo pokrenuli kontraofanzivu kao takvu, a Rusija kaže da su pobijedili i odbili kontraofanzivu", rekao je Podoljak.

On je naveo i trenutne ciljeve ofanzivnih operacija ukrajinskih trupa.

"Prva je da se uništi što više mobilisanih, iskreno, kako bi se povećao psihološki pritisak na rusku vojsku. Drugi je uništiti što više ruske opreme, potpuno je uništiti da je ne mogu koristiti. To naše Oružane snage danas rade: uništavaju, uništavaju i ponovo uništavaju. Istovremeno, oni postepeno napreduju u sklopu režima testiranja, odnosno gledaju gdje će biti najslabije tačke", rekao je Podoljak.

Drugim ciljem nazvao je napredak Oružanih snaga Ukrajine u nekoliko pravaca odjednom.

"Odnosno, danas pokazujemo da je u manjini čak moguće ići u mnogim pravcima. Ovo je jedinstvena priča. Stoga testiranje koje vam omogućava da krenete naprijed stvaraju panična raspoloženja", rekao je.

Izjavu Podoljaka prokomentarisao je glasnogovornik predsjednika Rusije Dmitrij Peskov. Prema njegovom mišljenju, Podoljak možda ne zna sa sigurnošću da li je počela kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine, budući da on nije ministar odbrane.

Podsjećamo, prije pet dana Zelenski je dao najkonkretnije izjave kojima je potvrdio da je dugoočekivana ukrajinska kontraofanziva započela.