Svijet
0

Ured srbijanskog predsjednika opovrgava pisanje Večernjeg lista

FENA
Boris Tadić i Stjepan Mesić
Boris Tadić i Stjepan Mesić
Ured predsjednika Srbije Borisa Tadića u srijedu je demantirao navode zagrebačkog "Večernjeg lista" da se predsjednik Tadić u razgovoru s hrvatskom predsjednikom Stjepanom Mesićem složio u tome da Hrvatska i Srbija teme iz Drugog svjetskog rata zauvijek stave ad acta, uključujući i izbacivanje broja od 700 tisuća žrtava u Jasenovcu iz službene srpske povijesti.

Predsjednik Tadić i predsjednik Mesić na sastanku su govorili o nevinim žrtvama u Jasenovcu, Jadovnu, "Oluji", a predsjednik Tadić kazao je da se "nikad neće baviti brojem žrtava i da to prepušta povjesničarima", rečeno je agenciji Beta u Uredu predsjednika.

U razgovoru s Mesićem Tadić je, navodi se dalje, naglasio da je "svaka nevina žrtva prevelika" i da se "stratišta kao Jasenovac i sva ostala nikada ne smiju zaboraviti", kao i da žrtvama treba odavati dužno poštovanje i da se svi oni koji su počinili zločine moraju naći pred licem pravde.

U povodu Tadićeve isprike zbog zla koje su pripadnici srpskog naroda nanijeli hrvatskim građanima i pripadnicima hrvatskog naroda, dodaje se, Tadić je hrvatskom predsjedniku prenio da "očekuje slične geste kolega iz regije".

Tadićeva isprika bila je i predmet oštre diskusije u Skupštini Srbije koja u srijedu raspravlja o setu financijskih zakona.

Raspravu o temi prekinuo je glavni tajnik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić, koji je - ne birajući riječi - kazao da je Tadić svojom isprikom "pljunuo u lice svakom Srbinu i svakom čovjeku kojem je stalo do istine", čemu se suprotstavio zastupnik Tadićeve Demokratske stranke Slobodan Gavrilović, koji je naglasio da Tadićeva politika uspostavlja nove odnose i novu politiku, umjesto one koja je devedesetih godina doprinijela da milijuni ljudi budu prognani, da desetine tisuća izgube živote i ostanu invalidi.

"Isprika predsjednika Srbije u Hrvatskoj je čin koji treba pokazati odgovornost u Srbiji za ono što su pojedinci učinili drugima. Zbog toga se nikad nećemo sramiti, a pojedinci moraju odgovarati za zločine. Ne možemo riješiti pitanje prošlosti tako što ćemo stavljati masku na određene stvari", kazao je Gavrilović.

Tadićevu ispriku s odobravanjem su u Srbiji prihvatile brojne stranke, nevladine organizacije i pojedinci, dok su napadi stigli uglavnom iz redova Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije.