Svijet
0

Uragan Wilma usmrtio najmanje šest osoba na Floridi

FENA
Uragan Wilma je prošao južnom Floridom u ponedjeljak usmrtivši najmanje šest osoba. Wilma je izazvala velike poplave, rušila drveće i dalekovode, a od otpada učinila prave projektile. Preko tri miliona kućanstava i firmi je ostalo bez struje.

Uragan se najprije obrušio na jugozapadnu obalu Floride prije nego što je krenuo u unutrašnjost, no vjetrovi koji su dugo vremena puhali brzinom od 200 kilometara na sat sad su nešto popustili.

Meteorolozi su bili predvidjeli da će u obalnim područjima oluja podignuti nivo vode do dva i po metra iznad normale. Poplavljeni su mnogi dijelovi ljetovališta Key West, gdje je većina ljudi odbila evakuaciju.

Nekoliko hiljada stanovnika Floride potražilo je utočište u skloništima, ali mnogi su dočekali uragan u svojim domovima. Direktor izvanrednih operacija Floride Caig Fugare upozorio je one koji su odlučili ostati da bi jednog dana mogli nastradati.

Predsjednik George Bush je proglasio nekoliko okruga Floride područjem pogođenim elementarnom nepogodom. Dužnosnici Savezne agencije za krizne situacije FEMA-e kažu da tijesno surađuju s lokalnim dužnosnicima i vlastima u odgovoru na ovaj uragan.

U međuvremenu meteorolozi kažu da se tropska oluja Alfa kreće istočnom obalom Sjedinjenih Država i da će se spojiti s Wilmom tokom sljedećih dvanaest sati. Ove dvije oluje izazvat će danas na istočnoj obali Sjedinjenih Država žestoke kiše.

U Meksiku je predsjednik Vincente Fox obećao da će poslati autobuse kako bi se izvuklo turiste iz odmarališta na poluotoku Yucatan koje je Wilma pogodila. Predsjednik Fox je obišao turističko mjesto Cancun, gdje se vjeruje da je 30 hiljada turista u pretrpanim skloništima.

U Meksiku ovaj je uragan odnio najmanje sedam života. U Havani na Kubi spasilačke ekipa u splavima i čamcima izvlače stanovnike iz poplavljenih kuća, nakon što je Wilma potopila dio glavnog kubanskog grada.

Uragan Wilma prohujao je preko zapadne Kube i plavljeni su neki dijelovi glavnog grada Havane te je prekinuta opskrba strujom. Iz Meksika, gdje je uragan pričinio golemu štetu na poluotoku Yucatanu, stižu vijesti o pljačkama u ljetovalištu Cancunu.

Wilma je pogodila Floridu kao moćan uragan 3. kategorije s vjetrovima brzine do 200 kilometara na sat i obilnim kišama koje su izazvale poplave.

Prelazeći preko Floride šest sati uragan je oslabio do 2. kategorije s vjetrovima od približno 160 kilometara na sat, ali je ipak bio dovoljno moćan da lomi drveće, ruši dalekovode i diže krovove na kućama.

Prema prvim procjenama osiguravatelja štete se kreću između 2 i 9 milijardi dolara.

Prije nego što je pogodila Floridu Wilma je poharala meksički poluotok Yucatan usmrtivši najmanje sedam osoba, dok je trinaest osoba poginulo na Jamajci i Haitiju.