Svijet
0

Uragan Wilma se primiče Floridi

FENA
Uragan Wilma se primiče Floridi, gdje su i prije njega već stigli jaki vjetrovi i kiše. Prelazeći Meksički zaljev, oluja je dobila na brzini i snazi, te sada u središtu nosi vjetrove brzine oko 178 kilometara na sat, primičući se oznaci treće kategorije.

Meteorolozi upozoravaju da će preći preko Floride velikom brzinom, te će se praktički jednako jako osjetiti na mjestu dolaska - jugozapadnoj obali Floride - kao i s druge, istočne strane, gdje se nalaze gusto naseljeni Miami i Ft. Lauderdale.

Naredbom za evakuaciju obuhvaćeno je 160 hiljada stanovnika Floride, ali dužnosnici izražavaju zabrinutost da su mnogi ignorirali tu naredbu.

Uragan Wilma će također donijeti i plimne poplavne valove visine između tri i pet metara.

Do sada je u tom uraganu na području Kariba i Meksika smrtno stradalo najmanje 19 osoba, jacio je Glas Amerike.

Uragan Wilma je u nedjelju poharao jednu od najpoznatijih svjetskih turističkih destinacija, Cancun na Karibima, koji je poplavljen, a razbijeno je na stotine hotelskih prozora te dućani.

Predvorja hotela duž pješčane obale ispunjena su staklom, komadima žbuke i drugim krhotinama koje nosi voda. Bazeni su puni pijeska, a podrumi razbijenih pločica i zapletenih žica.

Nekadašnje netaknute plaže ispunjene su šiljastim stijenama nakon što je Wilma odnijela cijeli pješčani pokrov.

"Cancunu će trebati godina dana da se vrati u prijašnje stanje. Možemo ponovno otvoriti Coco Bongo za tri mjeseca, ali puno više će trebati turistima da skupe hrabrosti i vrate se", izjavio je zaposlenik argentinskog noćnog kluba.

Wilma, jedan od najopasnijih uragana koji je pogodio Meksiko, tri je dana harao poluotokom Yucatan, udarajući vjetrovima brzine oko 230 kilometara na sat i jakom kišom, a prije nego se okrenuo prema Floridi usmrtio je najmanje sedam osoba.

U hotelu Paradise Beach urušio se dio stepeništa te nenatkriveno dvorište, pri čemu je ostala rupa duboka tri metra. Krhotine stakla ispunile su predvorje, a nešto dalje razbijena su stakla na McDonaldsu.