Svijet
5

Uragan Patricia zahvatio Meksiko, velika opasnost od poplava i klizišta

Klix.ba
(Foto: EPA)
Dijelovima Meksika prijeti velika opasnost od poplava i klizišta nakon što je zemlju zahvatio uragan Patricia, drugi nasnažniji na američkom kontinentu, javlja BBC.

Uragan je donio destruktivne vjetrove i obilnu kišu, ali zasad velike štete nema. Američki nacionalni centar za uragane je saopćio da se radi o oluji pete kategorije, što je najviši stepen na ljestvici. Postoji velika opasnost od poplava i klizišta.

Države Nayarit, Jalisco, Colima, Michoacan i Guerrero su u najvećoj opasnosti jer se uragan kreće prema unutrašnjosti.

Četiri sata nakon što je zahvatio Meksiko, uragan Patricia je oslabio i postao oluja četvrte kategorije. U narednim satima će oslabjeti i postati tropska oluja dok bude prelazio preko planinske regije.

"Prvi izvještaji govore da je šteta manja u odnosu na ono što se očekivalo s obzirom na snagu uragana", izjavio je meksički predsjednik Enrique Pena Nieto.

Meksička federalna policija je saopćila da su zabilježena manja klizišta, kao i da su pala brojna stabla. No, vlaada je upozorila da pepeo vulkana Colima, koji je postao aktivan ove godine, u kombinaciji s kišom može stvoriti mnogo blata.

U pogođenom dijelu zemlje živi oko 400.000 ljudi.