Prijete i poplave
4

Uragan Nate dosad usmrtio 25 osoba i prouzrokovao opasna klizišta u SAD-u

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Uragan Nate usmrtio je dosad najmanje 25 osoba u Nicaragui, Costa Rici i Hondurasu te prouzrokovao opasno klizište na ušću rijeke Mississippi u Louisiani, saopćio je Američki centar za uragane.

Nate je jučer iz tropske oluje ojačala u uragan prve kategorije, a u Centralnu Ameriku je tokom noći donio vjetrove koji su se kretali brzinom od 137 kilometara na sat.

Prema procjenama stručnjaka za uragane, oluja će se narednih dana zadržati u Mississippiju, a zatim će se kretati prema sjeveru SAD-a. Vanredno stanje proglašeno je u Louisiani i Missisippiju, a vlasti su jučer naredile evakuaciju određenih obalnih područja. Nate je podigao i nivo mora zbog čega stanovnicima u brojnim gradovima prijete poplave. Kako prenose američki mediji, hiljade trupa Nacionalne garde angažirano je na praćenju stanja na terenu u New Orleansu i drugim dijelovima s nižom nadmorskom visinom.

Iako neće biti snažan kao uragani Irma i Maria, očekuje se kako će uragan Nate ipak donijeti snažno nevrijeme u centralnom i sjevernom dijelu Amerike.

Američki predsjednik Donald Trump ranije je dozvolio Louisiani da zatraži saveznu pomoć tokom priprema za uragan Irma.