Svijet
0

Uragan "John" prijeti meksičkoj obali, "Ernesto" Floridi

FENA
Snažan uragan "John" prerastao je u ciklon koji prijeti da na meksičkoj obali izazove obilne padavine i odrone zemljišta nakon što se približio obali Pacifika, dok je tropska oluja "Ernesto" izazvala padavine na Floridi, umjesto snažnog uragana od kojeg su svi strahovali.

Nacionalni centar za uragane u Miamiju saopćio je da je "John" u utorak prerastao u opasnu oluju za samo nekoliko sati, dostižući brzinu od 185 kilometara na čas.

Uragan "John", treće kategorije, nalazi se 195 kilometara jugozapadno od meksičkog ljetovališta Akapulka i polako se kreće sjeverozapadno, paralelno s obalom, prenio je Reuters.

"Novo jačanje oluje se očekuje u naredna 24 sata kada bi 'John' mogao prerasti u uragan četvrte kategorije", saopćio je Centar.

Na obali se očekuju obilne padavine i poplave, što bi moglo izazvati odrone zemljišta u brdskim i planinskim područjima, naveo je Centar.

Uragani treće kategorije mogu izazvati talase visoke tri do četiri metra, ali i nanijeti ozbiljnu štetu na kopnu.

U oblasti u kojoj se nalazi Akapulko postavljena su upozorenja o dolasku uragana, ali se očekuje da se poznato meksičko ljetovalište, s oko milion stanovnika, neće naći na direktnom udaru uragana.

Na Floridi je tropska oluja "Ernesto" u utorak izazvala obilnu kišu, umjesto snažnog uragana, ali prognostičari upozoravaju da bi Istočna obala mogla biti pogođena novom snažnom olujom, što se podudara s godišnjicom uragana "Katrina" koji je opustošio New Orleans.

Centar u Miamiju je saopćio da bi "Ernesto", peta oluja u ovoj sezoni uragana, mogao tokom sedmice ponovo ojačati i nanijeti štetu kakvu je već izazvao na Kubi.

Na Floridi je, s približavanjem "Ernesta", proglašeno vanredno stanje, škole su zatvorene, dok je turistima naređeno da napuste niža područja Floride.

U uraganu "Katrina", koji je izazvao poplave u New Orleansu, prije godinu je život izgubilo oko 1.500 ljudi, dok je šteta dostigla visinu od 80 milijardi dolara.