|

Uragan "John" prijeti meksičkoj obali, "Ernesto" Floridi

Uragan "John" prijeti meksičkoj obali, "Ernesto" Floridi
0
F
FENA
30.8.2006. u 12:00
0
komentara
0

dijeljenja
Uragan "John" prijeti meksičkoj obali, "Ernesto" Floridi
Snažan uragan "John" prerastao je u ciklon koji prijeti da na meksičkoj obali izazove obilne padavine i odrone zemljišta nakon što se približio obali Pacifika, dok je tropska oluja "Ernesto" izazvala padavine na Floridi, umjesto snažnog uragana od kojeg su svi strahovali.
Nacionalni centar za uragane u Miamiju saopćio je da je "John" u utorak prerastao u opasnu oluju za samo nekoliko sati, dostižući brzinu od 185 kilometara na čas.

Uragan "John", treće kategorije, nalazi se 195 kilometara jugozapadno od meksičkog ljetovališta Akapulka i polako se kreće sjeverozapadno, paralelno s obalom, prenio je Reuters.

"Novo jačanje oluje se očekuje u naredna 24 sata kada bi 'John' mogao prerasti u uragan četvrte kategorije", saopćio je Centar.

Na obali se očekuju obilne padavine i poplave, što bi moglo izazvati odrone zemljišta u brdskim i planinskim područjima, naveo je Centar.

Uragani treće kategorije mogu izazvati talase visoke tri do četiri metra, ali i nanijeti ozbiljnu štetu na kopnu.

U oblasti u kojoj se nalazi Akapulko postavljena su upozorenja o dolasku uragana, ali se očekuje da se poznato meksičko ljetovalište, s oko milion stanovnika, neće naći na direktnom udaru uragana.

Na Floridi je tropska oluja "Ernesto" u utorak izazvala obilnu kišu, umjesto snažnog uragana, ali prognostičari upozoravaju da bi Istočna obala mogla biti pogođena novom snažnom olujom, što se podudara s godišnjicom uragana "Katrina" koji je opustošio New Orleans.

Centar u Miamiju je saopćio da bi "Ernesto", peta oluja u ovoj sezoni uragana, mogao tokom sedmice ponovo ojačati i nanijeti štetu kakvu je već izazvao na Kubi.

Na Floridi je, s približavanjem "Ernesta", proglašeno vanredno stanje, škole su zatvorene, dok je turistima naređeno da napuste niža područja Floride.

U uraganu "Katrina", koji je izazvao poplave u New Orleansu, prije godinu je život izgubilo oko 1.500 ljudi, dok je šteta dostigla visinu od 80 milijardi dolara.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.