Vanredno stanje
1

Uragan Isaias pogodio Sjevernu Karolinu, udari vjetra i do 140 km/h

Dž. L.
Surfer "uhvatio" velike valove dok je uragan prolazio Floridom (Foto: EPA-EFE)
Surfer "uhvatio" velike valove dok je uragan prolazio Floridom (Foto: EPA-EFE)
Uragan Isaias pogodio je Sjevernu Karolinu sa udarima vjetra koji su dostizali brzinu od 140 kilometara na sat, javio je američki Nacionalni centar za uragane.

Isaias je kategorisan kao tropska oluja nakon što je pogodio ostrva na Karibima, ali je u ponedjeljak ove sedmice prerastao u uragan kategorije jedan. Podsjetimo da su na Karibima dvije osobe preminule od posljedica Isaiasa.

Uragan Isaias je deveta po redu oluja koja je dobila svoje ime u SAD-u ove godine. Centar za uragane SAD-a ranije je upozorio da će Isaias prouzrokovati obilne kiše, što će rezultirati plavljenjem rijeka duž američke istočne obale, javlja BBC.

Sigurnosni zvaničnici upozorili su da na sjeveroistoku Južne Karoline i na jugu Sjeverne Karoline postoji opasnost od olujnih udara, neposredno uz obalu i susjedne plovne puteve. Očekuje se da će oluja oslabiti nakon što naiđe na kopno, ali stanovništvo je upozoreno da bi i danas moglo doći do udara tornada.

Guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper, koji je u petak proglasio vanredno stanje, pozvao je građane da budu u pripravnosti i da ostanu na sigurnom.

Američka agencija za katastrofe ažurirala je smjernice za spašavanje stanovništva i eventualne evakuacije u skladu s pandemijom koronavirusa.