SAD
0

Uragan Ike povećao snagu, u subotu u Teksasu

FENA
Foto: AFP/NASA
Foto: AFP/NASA
Uragan Ike povećao je snagu krećući se kroz Meksički zaljev prema teksaškoj obali, gdje bi trebalo da udari u subotu, saopćio je Nacionalni centar za uragane u Miamiu.

Ike je uragan kategorije dva, s brzinom vjetrova od 160 kilometara na sat, a do dolaska na obalu kasno u petak ili rano u subotu mogao bi prerasti u kategoriju tri, saopćio je Nacionalni centar za uragane.

Ike se kreće ravno prema Houstonu, koji je s 2,2 miliona stanovnika najveći grad u Teksasu i četvrti u SAD-u, s najvećom rafinerijom u zemlji i NASA-inim Svemirskim centrom Johnson.

Američki predsjednik George W. Bush je proglasio vanredno stanje u Teksasu, čime je oslobodio federalna sredstva i omogućio federalnim vlastima da usaglase pripreme za elementarnu nepogodu.

U širem području Galvestona i Houstona nalazi se dvadesetak rafinerija nafte, koje su prekinule ili ograničile proizvodnju u očekivanju uragana, izvijestile su američke TV mreže.

Kako bi se izbjeglo zakrčenje autocesta koje vode na sjever, vlasti su izuzele od obavezne evakuacije većinu stanovnika Houstona.

Meteorolozi su upozorili da zbog iznimne jačine uragana i niskih obala Teksasa oluja može podići nivo mora do šest metara, s valovima do 15 metara, i poplaviti veliki dio priobalja.

"To je velika oluja. Ja ne mogu preuveličati opasnost koja nam prijeti. Štete će biti velike. Nestat će struje i bit će velika poplava", rekao je guverner Teksasa Rick Perry.

Guverner Teksasa je izjavio da će se neki stanovnici najvjerovatnije opirati evakuaciji, ali da je njegova želja da "vidi autobuse, a ne vreće za leševe". Guverner je angažirao 1.350 autobusa za evakuaciju građana, navodi Reuters.

Najdramatičnije upozorenje došlo je od Nacionalnog meteorološkog centra, za stanovnike otoka Galvestona i obližnjeg poluotoka Bolivara, koji su pod obaveznim nalogom za evakuaciju. Stanovnici koji žive u obiteljskim kućama "suočit će se sa sigurnom smrću" ne budu li slijedili naloge za evakuaciju, upozoreni su.

Upozorenje za dolazak uragana vrijedi za 650 km obale, južno od Corpus Christija do Morgan Citya u Louisiani. Upozorenja za tropsku oluju proširena su južno, sve do meksičke granice, i na istok do granice Mississippija i Alabame, uključujući New Orleans.

"Moja najvažnija poruka je da ne shvatite ovu oluju olako, s njom se ne treba igrati", upozorio je američki sekretar za unutrašnju sigurnost Michael Chertoff.

Uragan Ike stiže tačno deset dana nakon što je uragan Gustav primorao dva miliona ljudi da napuste priobalne dijelove Louisiane.

Bijela kuća je saopćila da SAD izdvaja 10 miliona dolara pomoći za Haiti poslije naleta uragana koji je izazvao poplave i veliku štetu širom tog otoka.

Uragan Ike odnio je na Haitiju 72 života, nakon čega je krenuo prema Kubi, gdje je oštećeno više od 200.000 kuća, od kojih je 30.000 potpuno uništeno.