Svijet
7

Uragan Hermine ponovo dobija na snazi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Uragan Hermine, koji je zadesio američke savezne države Floridu i Georgiu,te prošao kroz dijelove Sjeverne Karoline i New Jerseya, u subotu je dobio na snazi, javlja Reuters.

Prognozeri u Nacionalnom centru za uragane očekuju da se Hermine okrene na sjeveroistok i izgubi na brzini, koju će ponovo dobiti u nedjelju, dobivajući opet snagu uragana od 119 kilometara po satu.

Guverner New Jerseya Chris Christie proglasio je vanredno stanje u tri priobalna okruga. Ova država je veliku štetu pretrpjela tokom oluje Sandy 2012. godine.

Guverner savezne države Delaware Jack Markell je proglasio ograničeno vanredno stanje za okrug Sussex.

Hermine je izgubila tropska obilježja u subotu, a u Sjevernoj Karolini je prouzrokovala nestanak struje, poplave, obaranje drveća i dalekovoda, a poplave su zadesile i saveznu državu Virginiju.

U gradu Ocala na Floridi drvo je ubilo beskućnika koji je spavao u šatoru. U Sjevernoj Karolini traktor se prevrnuo na mostu i ubio vozača. Četiri osobe su pretrpjele manje ozljede.

Upozorenje za tropsku oluju se proteže od Virginije do New Jerseya. Najmanje 250.000 kućanstava su bila bez struje od Floride do Virginije.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo je u petak aktivirao centar za vanredno stanje kako bi bio u stanju pripravnosti.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio rekao je da bi stanovnici trebali izbjegavati plažu zbog straha od opasnih struja.