Vanredno stanje
0

VIDEO / Uragan Earl prijeti istočnoj obali SAD, evakuacija turista

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Uragan "Earl", koji se od Kariba kreće ka istočnoj obali SAD, primorao je vlasti da započnu evakuaciju turista, a u Sjevernoj Karolini je proglašeno vanredno stanje.

Federalna agencija za vanredne situacije ranije je pozvala stanovnike naselja na atlantskoj obali da se pripreme za evakuaciju.

Uvedene vanredne mjere podrazumijevaju ograničenja u saobraćaju. 

Uragan "Earl", četvrte kategorije, koji je juče osnažio, kreće se ka Sjevernoj Karolini. Upozorenje je izdato i u državama duž atlantske obale SAD - Virginija, Maryland, Delaware, New Jersey, New York, Connecticuta, Rhode Island i Massachusetts. 

Udari vjetra dostižu brzinu od 215 kilometara na sat, ali uragan ne bi trabalo da direktno pogodi kopno. Predviđa se snažno olujno nevrijeme na obali. 

Nakon ovog uragana slijede tropske oluje "Fiona" i "Gaston".

Oluja "Fiona"  kreće se preko Atlantika ka sjeverozapadu, 225 kilometara sjeverno od ostrava Angvila na Karipskim ostrvima. Udari vjetra  dostižu brzinu od 96 kilometara na sat.
Vjeruje se da će oluja ostati  daleko od američke obale i da neće  dostići snagu  uragana.

Druga oluja "Gaston" koja se nalazi 1.440 kilometara od ostrva Cap-Vert, mogla bi tokom vikenda da preraste u uragan i da zahvati sjeveroistočni dio Karipskih ostrva.