Snažni udari vjetra
7

Uragan Dorian, oluja prve kategorije, prijeti Portoriku i SAD-u

M. A.
Portoriko (Ilustracija: Shutterstock)
Portoriko (Ilustracija: Shutterstock)
Uragan Dorian, oluja prve kategorije, polako se spušta na Portoriko, koji se još uvijek oporavlja od pustošenja uragana Marije od prije dvije godine, piše BBC News.

Prognostičari iz SAD-a rekli su da bi uragan Dorian u srijedu mogao donijeti obilne padavine i na naseljenoj istočnoj strani američke teritorije. Za Dorian se predviđa da će zatim zahvatiti i druge predjele SAD-a, što će potencijalno ugroziti Floridu.

Ova oluja sa sobom donosi vjetrove jačine koja prelazi 75 kilometara na sat, a očekuje se da će u nekim predjelima pasti i do 25 centimetara kiše. Uragan je zadnji put zabilježen u srijedu ujutro oko 40 kilometara jugoistočno od Djevičanskih ostrva.

Iz Nacionalnog centra za uragane (NHC) kažu da bi Dorian mogao da dostigne brzinu vjetra od 160 kilometara na sat, dok se bude približavao istočnoj obali Floride sljedećeg ponedjeljka. Isto tako, škole na Portoriku su zatvorene i sve je veća bojazan od nestanka struje.

Kasno u utorak, predsjednik SAD-a Donald Trump ovlastio je nadležne federalne agencije za pružanje pomoći za vrijeme eventualne katastrofe i kazao je da se po potrebi može proglasiti i vanredno stanje.

Međutim, on se nije libio obračunati i s vlastima u Portoriku putem svog Twitter naloga. Naime, u nizu tvitova u srijedu je napisao da je vlada u Portoriku slomljena i korumpirana te je dodao da je ovo "nešto najbolje što se ikada dogodilo Portoriku".