Istočni Jerusalem
257

Uprkos okupaciji hiljade Palestinaca je došlo u Al-Aqsu klanjati bajram-namaz, vojska spriječila mnoge

S. M.
Hiljade Palestinaca klanjalo je bajram-namaz u džamiji Al-Aqsa u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Molitve u džamiji Al-Aqsa ove godine bile su relativno prigušene usred izraelskog rata protiv Gaze i zbog izraelskih vojnika koji provjeravaju legitimacije vjernika.

Al-Aqsa džamija je jedno od najsvetijih mjesta na svijetu za muslimane.

Izraelske vlasti blokirale su hiljade Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali da dođu do džamije Al-Aqsa u okupiranom istočnom Jerusalemu na molitvu tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana.

Prošle godine na istom mjestu okupilo se 120.000 vjernika. I tada su pripadnici izraelskih sigurnosnih snaga palicama udarali neke od vjernika koji su željeli ući u džamiju, no danas je situacija mnogo gora.

Videosnimci na društvenim mrežama od prošle godine pokazuju koliko je više ljudi bilo na molitvi tada, nego danas.

Učestali sukobi Izraela i Palestine postojali su i tada, no sve je eskalirao u oktobru prošle godine kada je IDF pokrenuo rat u Gazi zbog napada Hamasa na izraelske civile na festivalu. Od tada traje rat i ubijanje Palestinaca, od kojih su mnogi djeca, a mira nisu imali ni tokom ramazana.

Posljednji pregovori o prekidu vatre su vođeni tokom ove sedmice, međutim ni za Bajram nisu uspjeli doći do dogovora pa je centralna Gaza tokom noći bombardovana.