Strah od širenja virusa
6

Uprave zatvora u Velikoj Britaniji: Pustite zatvorenike ili se suočite s pandemijom

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kako bi se spriječilo da u zatvorima u Velikoj Britaniji zavlada pandemija koronavirusa zatvorenici bi trebali biti pušteni, rekla je čelnica Udruženja guvernera zatvora.

Andrea Albutt je rekla da su zatvori izloženi "neviđenom riziku", a puštanje nekih zatvorenika pomoći će u sprečavanju nereda i usporiti širenje virusa.

Ministarstvo pravde saopćilo je u utorak da će sve posjete zatvorima biti obustavljene, a zatvorenici će biti u svojim ćelijama u nastojanju da spriječe širenje COVID-19, navodi Theguardian.com.

Albutt je upozorila da kombinacija prepunih zatvora, zatvaranja zatvorenika i nedostatka uposlenika znači da se sistem suočava s neviđenim pritiskom.

"Prenapučenost, loš režim, smanjeni kontakt s porodicama, jer više nemamo posjete - sve su to stvari koje mogu donijeti nestabilnost", rekla je ona i nastavila:

"Ako uspijemo smanjiti nivo prenapučenosti u našim zatvorima, to će pomoći u narednim mjesecima".

Albutt je rekla da su zatvori već pretrpani, a zatvorenici dijele ćelije napravljene za jednu osobu.

"Smanjenje naše populacije uvijek je dobra stvar: pomaže u stabilizaciji zatvora, pomaže smirivanju situacije u zatvoru. Ako imamo manje zatvorenika, lakše ćemo izolirati one za koje je potvrđeno da imaju virus ili imaju simptome, tako da možemo spriječiti širenje", pojasnila je ona.

Zatvorenici su posebno u opasnosti, jer se obično drže u zatvorenim ili pretrpanim prostorima, gdje se koronavirus lako širi. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je zatvore da očekuju ogromne stope smrtnosti ukoliko ne djeluju kako bi spriječili da se bolest infiltrira u zatvore.

Zatvori u Velikoj Britaniji počeli su se pripremati za mogući porast broja smrtnih slučajeva.

Glasnogovornik zatvorske službe rekao je da su "snažni planovi za vanredne situacije" uspostavljeni u saradnji s Javnozdravstvenim ministarstvom Engleske i Ministarstvom zdravstva i socijalne zaštite.

"Oni koriste raspoložive dokaze i daju prednost sigurnosti uposlenika, zatvorenicima i posjetiteljima, istovremeno osiguravajući da normalni režimi dožive minimalni mogući poremećaj", rekao je on.

Neke su države već počele puštati zatvorenike. Iran je rekao da će pomilovati 10.000 zatvorenika "u svjetlu osjetljive situacije u zemlji", dok je glavni pravnik američke države New Jersey potpisao naredbu o puštanju 1.000 ljudi iz okružnih zatvora.

Do sada je potvrđeno trinaest slučajeva COVID-19 u zatvorima u Velikoj Britaniji, a prvi je pacijent prijavljen u srijedu u Strangewaysu u Manchesteru. Ministar pravde Robert Buckland rekao je u utorak parlamentarnom odboru da razmišlja hoće li osloboditi zatvorenike kako bi smanjio pritisak.

Bivši ministar pravosuđa David Gauke prošle je sedmice pozvao vladu da ukine kratke kazne kako bi se izbjeglo širenje virusa.

"Kako sada stvari stoje, ono što je postavljeno je ispravno i najbolje što u ovom trenutku možemo učiniti", rekla je Albutt i dodala: "Međutim, čak i ako postoje takve stvari, rizik kojim upravljamo je ogroman".

U utorak je Ministarstvo pravde saopćilo kako će svi zatvori u Engleskoj i Velsu biti zatvoreni za posjete. Članove porodica bi ohrabrilo da koriste zatvorsku uslugu glasovne pošte ili da pošalju e-poštu ili pišu.