Više od 3.400 ubijenih
53

Upozorenje UNICEF-a: Pojas Gaze postao je groblje djece

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pojas Gaze postao je groblje djece, a broj ubijenih maloljetnika u palestinskoj enklavi do sada je premašio 3.400, izjavio je portparol Dječijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) James Elder na brifingu u Ženevi.

"Gaza je postala groblje djece", kazao je.

Prema posljednjim podacima ministarstva zdravlstva Gaze, više od 3.450 djece je poginulo u enklavi, kazao je Elder. Ponovio je poziv na hitan prekid vatre i otvaranje svih prelaza kako bi se omogućilo nesmetano kretanje humanitarne pomoći.

"Ako bismo imali prekid vatre na 72 sata, to bi značilo da bi hiljadu djece ponovo bilo sigurno za to vrijeme", izjavio je Elder.

Napomenuo je da prijetnje životima djece "idu dalje od bombi i minobacača". Smrtnost novorođenčadi od dehidracije je "rastuća prijetnja" u enklavi, jer je proizvodnja vode u Gazi pet posto od potrebnih količina. To je zbog činjenice da većina postrojenja za desalinizaciju miruje zbog oštećenja ili nestašice goriva.

Ranije je TV mreža Al Jazeera, pozivajući se na ministarstvo zdravstva enklave, javila da je broj preminulih usljed pogoršanja bliskoistočnog sukoba u Pojasu Gaze porastao na 8.525.

Napetosti su ponovo buknule na Bliskom istoku 7. oktobra kada su militanti iz radikalne palestinske grupe Hamas izveli iznenadni napad na izraelsku teritoriju iz Pojasa Gaze. Hamas je svoju operaciju opisao kao odgovor na agresivne akcije izraelskih vlasti protiv džamije Al-Aqsa na Brdu hrama u starom gradu Jerusalema. Izrael je proglasio potpunu blokadu Pojasa Gaze i izveo zračne udare na palestinsku enklavu, kao i na neka područja Libana i Sirije. Sukobi su u toku i na Zapadnoj obali.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga Daniel Hagari je 30. oktobra najavio "proširenje razmjera" kopnene vojne operacije u Gazi, prenosi TASS.