IAEA
0

Upozorenje Elbaradeija na eventualni Izraelski napad na Iran

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mohamed ElBaradei, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u intervjuu za njemački magazin Der Spiegel oštro je upozorio Izrael na svaki eventualni napad na iranska nuklearna postrojenja.
  • Napasti Iran bilo bi besmisleno, ocijenio je ElBaradei, prenosi u subotu AFP.

  • To bi pokrenulo eksploziju u cijeloj regiji a Iranci bi odmah počeli s izradom nuklearne bombe i bili bi sigurni u podršku cijelog svijeta, dodao je on.

Izjave ElBaradeija, koji odlazi u mirovinu kao direktor IAEA-e u novembru, uslijedile su u trenutku dok Izrael predviđa preventivni napad na iranska nuklearna postrojenja.

U junu 1981. Izrael je već napao nuklearni reaktor u Tamuzu, u Iraku, kako bi spriječio Bagdad da se domogne atomskog oružja.

Prema šefu izraelske obavještajne službe generalu Amosu Yadlinu, koga navodi štampa, "Iran bi vrlo brzo mogao dobiti nuklearna vojna postrojenja".

Šef izraelske diplomatije Avigdor Lieberman nedavno je ocijenio da međunarodni napori s ciljem da se dijalogom zaustavi iranski nuklearni program ne bi trebalo trajati duže od tri mjeseca, nakon čega treba poduzeti "praktične mjere".

U četvrtak je izraelski radio objavio nedavne tajne susrete između Izraela i direktora američke Centralne obavještajne službe (CIA)Leona Panette, koji je izjavio da su izraelski zvaničnici ubijedili Washington da Jerusalem ne namjerava pokrenuti iznenadne napade na Teheran.