|

FOTO+VIDEO
/
Upoznajte najsiromašnijeg predsjednika države na svijetu

Upoznajte najsiromašnijeg predsjednika države na svijetu
1.145
Klix.ba
19.11.2012. u 11:12
71
komentara
1,1k

dijeljenja
1/5 Jose Mujica na farmi
2/5
3/5
4/5
5/5
Većina lidera država živi u raskošnim domovima i primaju velike plaće. Međutim, to nije slučaj sa Joseom Mujicom, 77-godišnjim predsjednikom Urugvaja.
Mujica živi mnogo drugačijim životom od svojih kolega iz drugih država. On je potpuna različitost od onoga što bismo očekivali od osobe koja se nalazi na čelu nacije.

Predsjednik Urugvaja je vegetarijanac koji živi na ženinoj maloj farmi na kojoj pije vodu iz bunara. U svom vlasništvu ima nešto namještaja i Volkswagenovu bubu iz 1987. godine koju je kupio za 2.000 dolara. Farmu na kojoj živi čuvaju dva policajca i pas.

Pošto je vrijednost njegove imovine procijenjena na oko 2.000 dolara, mnogi su ga prozvali "najsiromašnijim predsjednikom". No, to je bio njegov izbor.

Mujici je ponuđeno da živi u predsjedničkoj palati, što je on odbio. Čak 90 posto svoje plaće, što iznosi oko 12.000 dolara, donira u humanitarne svrhe.

“Ovako sam živio cijeli svoj život. Mogu lijepo živjeti sa onim što imam", kaže predsjednik Urugvaja.

“Zovu me 'najsiromašnijim predsjednikom'. Ali, ja se ne osjećam tako. Siromašni su oni koji samo rade kako bi održali skupocjeni stil života i koji uvijek žele više i više", kaže Mujica te dodaje kako su njegova odluka i način života stvar slobode.

"Ako ne posjedujete mnogo stvari onda ne trebate mnogo raditi kako biste ih održavali. Zbog toga imate mnogo više vremena za sebe", dodaje 77-godišnjak koji živi na farmi nedaleko od Montevidea.Mujica je izabran na izborima prije tri godine. U životu je, kaže, preživio svašta. U mladosti je bio član revolucionarne gerile Tupamarosa. Proveo je 14 godina u teškim zatvorskim uslovima. Na slobodu je pušten 1985. godine kada se Urugvaj okrenuo demokratiji.

Mujica kaže kako su mu godine provedene u zatvoru promijenile pogled na život i njegovu filozofiju.
Prijavi grešku


Komentari (71)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...