Nema problema sa studentima
0

Upoznajte najmlađu profesoricu iz Njemačke

Sarajevo-x.com
Carina Lammle
Carina Lammle
Sa 16 godina, Carina Lämmle je najmlađa univerzitetska profesorica u Njemačkoj. Smatra da je pomalo nefer to što zbog svojih godina nije u stanju sama voziti do fakulteta kao studenti sa Univerziteta primijenjenih nauka u Biberachu.

Carina također ne može ući ni u lokalni disko u južnom njemačkom gradu. U kampusu je smatraju studenticom, ali i to je zbog toga što izgleda malo starije za svoje godine, jer Carina zapravo još ide u srednju školu, koju će završiti tek za godinu i po. Na dan kad je imala prvo predavanje na fakultetu dvorana je bila puna. Bilo je to predavanje za studente posljednje godine koji su slušali sedmi semestar farmaceutskih biotehnologija.

Kolege profesori Carinu su odlično prihvatili ističući kako je ona rođeni naučnik s posebnim darom za predavanje, piše magazin Time. Carina bez problema drži nestašne studente pod kontrolom. Bila je zainteresirana za biologiju, fiziku i hemiju od samog početka u srednjoj školi, ali ne na štetu drugih aktivnosti, bavila se gimnastikom i tenisom, a svirala je i klavir. Osvojila je i razne nagrade na akademskim takmičenjima.

Posebno se prepričava anegdota koja govori o tome kako je Carina "skinula prašinu" s masenog spektrometra, uređaja koji košta 500.000 eura. Dekan joj je rekao da je član osoblja koji je koristio uređaj napustio fakultet te su mjesecima uzaludno bili u potrazi za kvalificiranom zamjenom. No, zato su dobili najmlađu profesoricu u Njemačkoj koja je uređaj ponovo uvela u nastavu. Ona je odlučna u tome da želi nastaviti raditi na fakultetu, ali još uvijek nije odlučila koji će fakultet upisati po završetku srednje škole. Ističe kako je zainteresirana za puno stvari, a kolege profesori s fakulteta su joj obećali svu podršku.