|

Upoznajte 15-godišnju predsjednicu iz Mozambika

Upoznajte 15-godišnju predsjednicu iz Mozambika
3
Klix.ba
6.12.2014. u 09:47
15
komentara
3

dijeljenja
Upoznajte 15-godišnju predsjednicu iz Mozambika
Ona je najpouzdanija i najodlučnija mlada žena u Mozambiku. Lokalni odbor za vodu izabrao ju je za predsjednicu, a iako ima tek 15 godina Natalia je izvanredan, istrajan i voljen član zajednice.
U zemljama gdje stanovnici žive bez tekuće vode i struje odbori za vodu zaduženi su za nadziranje i osiguravanje održivosti realizovanog humanitarnog projekta. Na njima je velika odgovornost i obično se sastoje od 5-8 članova, najčešće polovinu čine muškarci, a polovinu žene. Zaduženi su za održavanje izvora vode, razvoj poslovnih planova, popravke i educiranje stanovništva o zdravlju, kanalizaciji i higijeni.

Na njima je velika odgovornost, koja gotovo uvijek dolazi bez plate, tako da nije nimalo uobičajeno vidjeti 15-godišnjakinju na čelu ovakve institucije.

U razgovoru s njom može se saznati da su je izabrali članovi zajednice jer "zna pisati i čitati i u stanju je postići uspjeh". Oni s odobravanjem klimaju glavom i tada postaje jasno da Natalia nije prosječna 15-godišnjakinja.

Njen dan počinje u 4:30 sati. Kao najstarije od sedmero djece u porodici ima dugu listu obaveza, puno dužu nego njeni braća i sestre. Ipak, uvijek se rado smješka jer je svjesna koliko su se stvari u njenoj zajednici promijenile nabolje. Ono za šta je joj je nekad trebalo dva sata, sada traje 20 minuta. Tačnije, ranije je od jutra satima stajala u redu za prljavu vodu na riječnom koritu pored njenog sela. Tek kada bi obavila kućne poslove mogla je ići u školu, tako da bi ponekad uspjela stići samo dvaput sedmično.

Od 2012. godine, kada je u njenom selu iskopan izvor, svi su u mogućnosti da brzo i lako ispumpaju onoliko čiste vode koliko im je potrebno. Više ne mora satima stajati u redovima, tako da u 6:10 već kreće u školu.Do tamo pješači skoro dva sata, pa ipak je jedan od najboljih učenika. Direktor njene škole naglašava važnost obrazovanja, posebno za djevojke, te način na koji im škola oblikuje ponašanje i uči ih kako da se razvijaju u svojoj zajednici i zemlji.

"Veoma sam ponosan na Nataliju", kaže direktor Domingos. "Preuzela je odgovornost za svoju zajednicu. To pokazuje koliko je škola važna. Da nije išla u školu, ovo se ne bi desilo".

I zaista, Nataliji je škola omogućila da nauči mnogo više od pisanja i čitanja. Promijenila je način na koji je ljudi posmatraju i kakvu budućnost predviđaju - njenu i zajednice. Skoro svi kažu isto.

"Zbog svog ponašanja i načina razmišljanja ona je sjajan primjer za druge djevojke. Odgovorna je i zna kako se nositi s ljudima. Može se suočiti sa svojim problemima u zajednici. To nas čini veoma sretnima", kažu.

Njena majka želi da Natalia postane učiteljica, ali djevojka ima veće ciljeve: "Želim postati direktorica!".

Samopouzdana i uporna ova mlada djevojka simbol je svijetle budućnosti u ruralnim dijelovima Mozambika. Teško je zamisliti ikoga ko bi mogao biti bolji predsjednik, piše Tyler Riewer iz Maptia.com za projekt Charity Water.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...