Izvještaj UN-a
0

Upotreba sintetičkih droga raste

Sarajevo-x.com
Upotreba sintetičkih droga poput amfetamina i ekstazija u stalnom je porastu u zemljama u razvoju, te njihova godišnja upotreba prevazilazi čak i kombinovanu upotrebu kokaina i heroina - šokirajući su rezultati istraživanja UN-ovog Ureda za drogu i kriminal, izvijestio je u utorak BBC.

Dok upotreba sintetičkih droga uglavnom stagnira u razvijenim zemljama svijeta, one nerazvijene sa područja istočne i jugoistočne Azije i Srednjeg istoka nemaju tu sreću.

Naime, upotreba amfetamina i ekstazija poznatih kao ''party'' droge koje se, uglavnom uzimaju da bi se poboljšala izdržljivost organizma jer ''dižu'', u konstantnom je porastu u zemljama u razvoju.

Najzabrinjavajući podatak izvještaja UN-ovog Ureda za drogu i kriminal je da je upotreba ovih droga veća od upotrebe ''teških'' droga heroina i kokaina, kada se statistički brojevi o njihovoj konzumaciji saberu.

Globalno tržište sintetičkih droga procjenjuje se na enormnih 65 milijardi dolara (oko 46 milijardi eura) godišnje.

Mnoge zemlje u Aziji prijavile su povećanu upotrebu amfetamina, dok je prema pomenutom izvještaju UN-ovog ureda u Saudijskoj Arabiji došlo do epidemije napada koji su posljedica uzimanja amfetamina.

Direktor Ureda za drogu i kriminal pri Ujedinjenim nacijama (odjel u Beču) Antonio Maria Costa pojasnio je da uzrok ovakvim alarmantnim podacima treba tražiti u socijalnim promjenama koje se dešavaju na ovim područjima.

''Ovi podaci odnose se na društva sa vrlo izraženom dinamikom, ekonomskim, finansijskim i socijalnim promjenama. Kontrole na granicama jednostavno nisu u stanju pratiti sve što ulazi u zemlju tako da tu postoji tzv. efekt snabdijevanje-potražnja'', objasnio je Maria Costa.

Za razliku od droga koje se dobijaju iz biljki kao što su, na primjer, kokain i heroin, proizvodnju sintetičkih droga jako je teško pratiti jer su proizvodi, od kojih su ove droge napravljene, sasvim legalni i dostupni za industrijsku upotrebu.