Gordon Brown
0

'Upotreba nuklearne energije, ali u mirnodopske svrhe'

FENA
Svijet mora pronaći način da pomogne zemljama bez nuklearnih programa da dobiju energiju iz civilnih nuklearnih izvora kako bi pokrile svoje energetske potrebe i smanjile sve veću opasnost od klimatskih promjena, izjavio je u utorak britanski premijer Gordon Brown.

On je na Konferenciji o nuklearnoj energiji u Londonu izjavio da je Iran ključni faktor za dokazivanje da li države proizvođači nuklearne energije i zemlje koje je ne proizvode mogu dijeliti obogaćeni uran u mirnodopske svrhe, dok svijet pokušava smanjiti zavisnost od fosilnih goriva, prenio je Reuters.

"Moramo stvoriti novi međunarodni sistem koji bi pomogao zemljama bez nuklearnih programa da dođu do novih neophodnih izvora energije. Odgovaralo to nama ili ne, nećemo se moći izboriti s klimatskim promjenama ako značajno ne proširimo civilnu upotrebu nuklearne energije", istakao je Brown.

Dvodnevnoj konferenciji u Londonu prisustvuje više od 100 predstavnika iz 35 država svijeta, kao i stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), predstavnici nuklearne industrije, akademici i političari.

Sjedinjene Države, Britanija i četiri druge svjetske sile ponudile su Iranu saradnju u civilnom razvoju nuklearne energije, u sklopu paketa pomoći koji bi trebalo da navede službeni Teheran da obustavi obogaćivanje urana, jer Zapad strahuje da bi on trebalo da posluži za izgradnju nuklearne bombe.

Iran tvrdi da taj program provodi u mirnodopske svrhe.

"Iran je probni slučaj za novu filozofiju prava na civilnu nuklearnu energiju, uz predviđene sankcije za one koji krše pravila", izjavio je britanski premijer i dodao da je trenutni iranski nuklearni program neprihvatljiv.

Nedavni nagli rast cijene energenata, sve oskudniji izvori, kao i potreba da se izborimo s globalnim zagrijavanjem faktori su koji su doprinijeli obnoci nuklearne energije. Britanija je jedna od zemalja koja planira izgradnju novih nuklearnih elektrana.