|

Upotreba kokaina u Velikoj Britaniji udvostručena za samo pet godina

Upotreba kokaina u Velikoj Britaniji udvostručena za samo pet godina
22
Klix.ba
20.5.2019. u 08:23
25
komentara
22

dijeljenja
Upotreba kokaina u Velikoj Britaniji udvostručena za samo pet godina Ilustracija: Shutterstock
Upotreba kokaina u Velikoj Britaniji je udvostručena za samo pet godina, a čistoća ovog narkotika je dostigla rekordan nivo, pokazala je najnovija analiza.
Ova analiza, koju su izveli forenzički naučnici na King's Collegeu u Londonu, pokazuje da se London i Bristol nalaze u prvih pet gradova s najvećom upotrebom droge prve klase u Evropi, pored Barcelone, Antverpena, Ciriha i Amsterdama.

London je jedan od rijetkih gradova u Evropi gdje je konzumacija opojnih droga gotovo jednako visoka radnim danima kao i vikendom, a analiza također sugerira da jedna na svakih 50 osoba u Londonu uzima drogu svakodnevno.

Dr. Leon Barron, forenzičar s King's Collegea u Londonu, koji je vodio istraživanje, izjavio je za Telegraph da analiza daje sveobuhvatno razumijevanje koliko kokaina konzumira stanovništvo.

"Upotreba stalno raste. Razumijem da je čistoća narkotika porasla uglavnom kroz povećanu ponudu i proizvodnju u Latinskoj Americi. Postoje karteli koji djeluju u Velikoj Britaniji kako bi se prebacio taj višak ponude", rekao je novinarima.

Interesantno je da koncentracije narkotika u otpadnim vodama u Velikoj Britaniji iznose 900 miligrama na 1.000 stanovnika svakog dana, što se povećalo s 392 miligrama na 1.000 stanovnika u 2011. godini, navodi se u analizi.

Ranije ovog mjeseca istraživači na King's Collegeu u Londonu su u saradnji s Univerzitetom u Suffolku pokazali da je kokain prisutan u 100 posto slatkovodnih uzoraka škampa, a ketamin, pesticidi i druge hemikalije također su bili veoma rašireni, javlja Independent.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...