{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Upitno proširenje NATO-a

F
24.2.2009. u 12:24
0
1
Upitno proširenje NATO-a
0
Upitno proširenje NATO-a
Slovensko-hrvatski granični spor mogao bi dovesti u pitanje najavljeno proširenje NATO-a na Hrvatsku i Albaniju na summitu Saveza 3. i 4. aprila u Strasbourgu i Kehlu, zbog čega su i Zagreb i Tirana, ali i čelnici NATO-a, izrazili zabrinutost.
Daljnje proširenje NATO-a trebalo je poslati jasnu poruku daljnje stabilizacije jugoistoka Europe, pri čemu je Hrvatska Savezu važna zbog BiH i Srbije, a Albanija zbog Kosova, ocijenio je diplomatski izvor u Zagrebu, dodajući kako je proširenje Saveza vrlo svečan čin, ali "ako primate samo jednu zemlju, umjesto najavljene tri ili dvije, onda nešto ostaje u zraku".

Hrvatska, Albanija i Makedonija trebale su postati nove tri članice NATO, a na svoj zajednički put prema NATO-u krenule su 2003. potpisivanjem Američko-jadranske povelje. Na summitu Saveza u Bukureštu prošle godine iz utrke za članstvom otpala je Makedonija, zbog spora oko imena države s Grčkom, a najavljeno veliko svečano daljnje proširenje Saveza, koje bi se trebalo dogoditi na summitu početkom aprila u Njemačkoj i Francuskoj, moglo bi zbog slovenskog raspisivanja referenduma o ulasku Hrvatske u Savez biti dovedeno u pitanje.

U slučaju raspisivanja referenduma Ljubljana neće poslati dokumente o hrvatskoj ratifikaciji u Washington, a i Albanija je izrazila zabrinutost da bi zbog slovensko-hrvatskog graničnog spora mogao biti usporen i njezin ulazak u NATO.

Proces ratifikacije protokola o ulasku u članstvo NATO-a Hrvatske i Albanije dobro se odvijao sve do blokade Slovenije, ističe isti izvor te dodaje "kako jedna zemlja članica može odlučiti da ne pošalje svoje ratifikacijske dokumente za Albaniju u Washington", kako bi se na taj način izbjeglo da se svečano proširenje na summitu svede tek na ulazak jedne zemlje.

Odgoda ulaska Hrvatske i Albanije u NATO bilo bi na neki način poništavanje svih pozitivnih efekata stabilizacije ovih prostora, ocjenjuje diplomatski izvor. "Dodatni problem za Savez je i to što su obje zemlje ispunile sve kriterije za članstvo, a zbog blokade jedne članice moglo bi se dogoditi da one svejedno ne uđu u NATO", kazao je.

Iako se u medijima 23. mart navodi kao krajnji rok do kojeg bi ratifikacijski dokumenti o ulasku Hrvatske i Albanije trebali stići u Washington, isti izvor za Hinu ocjenjuje da ti dokumenti mogu biti dostavljeni i kasnije, što je potvrdio i glasnogovornik State Departmenta izjavivši "da nema odredbi koje traže da se vlada SAD-a unaprijed obavijesti o ratifikaciji, do određenog datuma".

"Pahorova vlada kalkulirala je s referendumom, a da su htjeli mogli su izbjeći ovu neugodnu situaciju na vrijeme", zaključuje diplomatski izvor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: