{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uoči večerašnje debate predsjedničkih kandidata

F
7.10.2008. u 16:42
0
0
Uoči večerašnje debate predsjedničkih kandidata
0
Uoči večerašnje debate predsjedničkih kandidata
Foto: Reuters
Nekoliko sedmica pred izbore, a uoči večerašnje druge debate predsjedničkih kandidata, republikanci pokušavaju promijeniti središnju temu američke predsjedničke utrke između njihovog kandidata senatora Johna McCaina i demokratskog kandidata senatora Baracka Obame. Novi val napada republikanaca za cilj ima ličnost i karakter Obame, stavljajući u prvi plan njegovu pogodnost da bude predsjednik.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Dopredsjednička kandidatkinja senatora McCaina, guvernerka Aljaske Sarah Palin pojačala je napade tokom jučerašnjih predizbornih nastupa. Ona je opetovano isticala prošle veze senatora Obame s bivšim radikalom iz šezdesetih Billom Ayersom, članom svojedobne organizacije Weather Underground koja je podmetala bombe u vladine zgrade u znak prosvjeda protiv rata u Vijetnamu.
"Njegov najbliži savjetnik rekao je da su bili – citiram – 'sigurno u prijateljskim odnosima'. Ustvari, Obama je održao jedan od prvih političkih skupova u svojoj karijeri upravo u dnevnoj sobi Billa Ayersa. Bojim se da to nije čovjek koji Ameriku doživljava na isti način kao vi i ja, kao najveći izvor dobra u svijetu", izjavila je Palin.

Ayers je sada sveučilišni profesor koji živi blizu Obamine četvrti u Chicagu. Zajedno s Obamom, Ayers je bio član odbora dviju dobrotvornih organizacija. A jednom je – 1995. – održao i primanje u čast tada budućeg senatora u državi Illinois.

Sa svoje strane, Barack Obama je već ranije izrazio svoje negativno mišljenje o Ayersovoj radikalnoj prošlosti, a iz njegove je kampanje ponavljano da njih dvojica nisu bliski.
Tokom jučerašnjeg predizbornog skupa u Sjevernoj Carolini, senator Obama je optužio kampanju Johna McCaina da novom taktikom osobnih napada pokušavaju izbjeći razgovore o oslabljenoj američkoj ekonomiji, što je – kako ukazuju ispitivanja javnog mnijenja – ove godine za birače najvažnije pitanje.

"Njegova je kampanja najavila da planira – citiram – skrenuti raspravu s ekonomije i posljednje sedmice prije izbora posvetiti napadima na mene osobno u stilu 'swiftboatera'", kazao je Obama.

No, kampanja senatora Obame uzvraća udarcima na McCaina. U netom pokrenutom video-spotu na Internetu birače se podsjeća da je Senatski odbor za etičnost ukorio Johna McCaina zbog 'lošeg rasuđivanja' oko njegove povezanosti s bivšim bankarom Charlesom Keatingom, osuđenim kriminalcem koji je bio u središtu velikog skandala sa zajmovima i sigurnosnim papirima, kasnih osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Prva prilika za promjenu žarišta rasprave senatoru McCainu se pruža večeras, kada se on i senator Obama sastaju na drugoj predsjedničkoj debati u Nashvilleu, u saveznoj državi Tennessee. Format ove rasprave – u kojemu pripadnici publike kandidatima postavljaju pitanja – upravo je onaj koji senator iz Arizone preferira u svojim javnim istupima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: