Svijet
0

Uoči primarnih izbora u New Hampshireu predsjedničke utrke sve neizvjesnije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glasači u saveznoj državi New Hampshire danas izlaze na prve tzv. primarne odnosno stranačke predsjedničke izbore u ovom izbornom ciklusu. Ankete javnog mnijenja pokazuju da su utrke i s demokratske i s republikanske strane izuzetno tijesne, nakon godine dana predizbornih kampanja u kojima sudjeluje vrlo široki spektar kandidata.

New Hampshire je poznat po tome da u njemu Amerikanci izlaze prvi na primarne izbore svake četiri godine kako bi izabrali kandidate za predsjedničku nominaciju Demokratske i Republikanske stranke.

Pobjede na izbornim odborima u Iowi senatora iz Illinoisa Baracka Obame i bivšeg guvernera Arkansasa Mikea Huckabeeja preobličile su utrku za Bijelu kuću. Oni su pobijedili vodeće kandidate svoje stranke koji predvode po podršci na nacionalnoj razini – demokratsku senatoricu iz New Yorka i bivšu prvu američku damu Hillary Rodham Clinton i bivšeg gradonačelnika New Yorka republikanca Rudyja Giulianija.

Za razliku od glasača u većim saveznim državama koje kasnije održavaju primarne izbore, glasači u New Hampshireu imaju priliku susretati kandidate u relativno manjim skupinama i postavljati im pitanja o bitnim temama.

Oko 45 posto glasača u New Hamsphireu su neovisni te je često teško prognozirati kako će glasati na primarnim izborima.

Ankete pokazuju da se Obama, koji pokušava postati prvi predsjednik afričkog porijekla, uspijeva identificirati kao demokratski kandidat koji će najvjerojatnije donijeti promjene u Washington. Dante Scala profesor je političkih znanosti na Sveučilištu New Hampshire. "Svakako, ako Obama pobijedi u New Hampshireu, tad će stvar ovisiti o državama poput Južne Karoline koje imaju veliki broj Amerikanaca afričkog porijekla. Ako crnački glasači povjeruju da je Obama pravi kandidat, crni kandidat koji je pobijedio u dvije "najbjelje" države u zemlji, počet će Obamu shvaćati ozbiljno i uključiti se u njegovu kampanju. Ako se to dogodi, teško je vidjeti gdje bi Hillary Clinton mogla ostvariti neku veliku prednost".

Na republikanskoj strani, Mike Huckabee, bivši baptistički svećenik, zaprepastio je mnoge svojom pobjedom na izbornim odborima u Iowi. U New Hampsireu Huckabee se nalazi iza bivšeg guvernera Massaschusettsa Mitta Romneya i senatora iz Arizone Johna McCaina. Dante Scala kaže za njega: "Ono o čemu se odlučuje u New Hampshireu s republikanske strane jest uistinu natjecanje da se bude protu-Huckabeejev kandidat, a John McCain želi zauzeti taj položaja, a to i može učiniti ako pobijedi u New Hampshireu".

U Exeteru i cijelom New Hampshireu glasači se pripremaju da izaberu svog kandidata za predsjednika. Pobjeda u New Hamsphireu nije jamstvo da će kandidat osvojiti i stranačku nominaciju, međutim pobjeda u ovoj državi dala bi dodatni poticaj bilo kojem od kandidata u ovogodišnjoj utrci za Bijelu kuću.