Brojne reakcije
8

Uoči početka suđenja za napad na Charlie Hebdo ponovo objavljena karikatura poslanika Muhammeda

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuske satirične novine Charlie Hebdo ponovo su objavile karikature poslanika Muhammeda a.s. kako bi obilježile početak suđenja osumnjičenim saučesicima terorističkog napada na ovu redakciju u januaru 2015. godine.

U napadu koji su 7. januara 2015. godine izveli braća i Cherif Kouachi poginulo je 12 ljudi, među kojima su bili i neki od najboljih crtača karikatura. Danas će se na suđenju pojaviti njihovih 14 saučesnika, koji su također planirali napad na jevrejski supermarket.

Osumnjičeni će se danas suočiti s različitim optužbama, uključujući opskrbu oružjem i logističku podršku napadu. Suđenje će trajati do novembra.

"Nikada nećemo odustati. Nikada se nećemo predati", napisao je direktor Charlie Hebdoa, Laurent Riss Sourisseau.

Naslovnica posljednjeg broja Charlie Hebdoa prikazuje desetke karikatura koje su prve objavile danske novine Jyllands-Posten u 2005. i potom ih je ponovo odštampao Charlie Hebdo 2006. godine, a koje su izazvale buru protesta širom muslimanskog svijeta.

U središtu naslovnice bila je karikatura autora Jeana Cabuta, poznatog kao Cabu, koji je izgubio život u masakru.

Pakistan je usudio odluku Charlie Hebdoa da ponovo objave karikature.

"Takav namjerni postupak kojim se vrijeđaju osjećaji milijardi muslimana ne može se opravdavati 'slobodom medija' ili 'slobodom izražavanja'. Ovakva djela samo produbljuju konflikte i potkopavaju težnje za mirnim suživotom i međuvjerskom harmonijom", napisali su iz Ministastva vanjskih poslova Pakistana.

Iz redakcije lista kazali su kako je ovo pravo vrijeme za ponovo objavljivanje karikatura, navodeći kako je to od ključnog značaja za suđenje.

"Često su tražili od nas da ponovo odštampamo druge karikature Muhammeda. Odbili smo da to učinimo, ne zato što je zabranjeno već zato što postoji potreba za dobrim razlogom da tako postupimo", piše u uvodu novina.