Svijet
0

Uoči Dana nezavisnosti u SAD-u pojačane mjere sigurnosti u transportu

FENA
Kao odgovor na britanska zbivanja, na američkim aerodromima i sistemu masovnog prijevoza pojačane su mjere sigurnosti pred praznična putovanja koja počinju u srijedu.

U čikaškoj zračnoj luci O`Hare ovog vikenda je više policajaca, ali i pasa koji mogu otkriti eksploziv, u Los Angelesu kontrolne tačke za vozila… Tako na američke putnike zbivanja u Britaniji već imaju određeni utjecaj.

Američka vlada nije podigla razinu opasnosti i ona je i nadalje označena žutom bojom, a ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff kaže da se to neće mijenjati.

“Nemamo nikakav vjerodostojan dokaz da je u ovom trenutku neki napad usmjeren na Ameriku. Mi smo već ranije poduzeli korake u zaštiti aerodroma koji jedini imaju povećanu razinu opasnosti, za razliku od opće situacije u zemlji”, kazao je Chertoff.

On je dodao da će neke od tih mjera biti vidljive, neke neće, te poziva Amerikance na budnost prema eventualnim opasnostima…

Novinari ABC-a, međutim, tvrde da su dobili informacije od pripadnika američke policije i obavještajne službe kako imaju “…osjećaj da ovo ljeto ima iste znakove raspoznavanja upozorenja kao i u ljeto 2001. godine, prije velikih terorističkih napada od 11. septembra, te kako su čuli da se u povjerljivim policijskim dokumentima predviđa da su teroristi Al-Qaide planirali spektakularne napade.”

Takvi su se podaci, navodno, pojavili i uoči najnovijih incidenata u Londonu i Glasgowu. No, ministar domovinske sigurnosti, kada je izravno upitan za ove novinarske nalaze, nije odgovorio ni da su tačni ni da nisu, samo je ponovio da nije povećan stupanj upozorenja na opasnost po sigurnost u zemlji.

Predsjednik George w. Bush, u međuvremenu, pozdravlja postupke britanskog premijera Browna kao "snažan odgovor". Obraćajući se novinarima u kući svoje obitelji u saveznoj državi Mejn, predsjednik je rekao da ti incidenti "demonstriraju kako se nastavlja rat protiv ekstremista".

Uglavnom, pojačan oprez u Americi neizbježno donosi kašnjenja na aerodromima, otkazivanje letova, dugačke redove… jer, sezona putovanja je u punom jeku.

“Agenti sigurnosti bit će ubačeni među putnike, stajat će u redovima, hodati okolo, promatrat će ljude…”, kazao je Bill Gavin, bivši agent FBI-ja.

Procjenjuje se da će samo ove sedmice avione koristiti skoro pet miliona Amerikanaca. Zato se svima sugerira, prenosi VoA, da dođu ranije na aerodrom i da budu spremni na čekanje.