Uoći Božića usvojena nova direktiva o sigurnosti igračaka

F
FENA
21.12.2008. u 10:04
0
0
Uoći Božića usvojena nova direktiva o sigurnosti igračaka
0
Uoći Božića usvojena nova direktiva o sigurnosti igračaka
Evropska unija usvojila je ove sedmice, uoči božićne shopping groznice, zakon koji će pridonijeti većoj sigurnosti dječjih igračaka u Evropi, prenose evropski mediji.
Revidirana Direktiva o sigurnosti igračaka, koju je Evropska komisija predložila u januaru, modernizirat će evropske sigurnosne propise kako bi se u obzir uzeo naučni i tehnološki razvoj u industriji igračaka.

Naime, igračke se u ovome trenutku često proizvodi koristeći materijale i tehnologiju koji nisu zakonski regulirani. Novi zakon, usvojen premoćnom većinom glasova na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu, zamijenit će stare propise "koji su dobro služili, ali ih treba zamijeniti", saopćio je Evropski parlament, prenosi Hina.

Zakon će "postrožiti propise o sigurnosti", zabraniti upotrebu "kancerogenih, mutagenih i toksičnih tvari" u igračkama i "ograničiti korištenje teških metala i mirisa", ističe EP.

Prema novim propisima, hemikalije koje mogu uzrokovati rak, izmijeniti genetski materijal i naštetiti plodnosti (tzv. CMR tvari) zabranjuju se u "dijelovima igračaka koji dolaze u dodir s djecom".

Olovo i živa više se ne smiju "namjerno koristiti", manje se tolerira nikl, a alergeni mirisi ili su posve zabranjeni (55 tvari) ili ih se mora označavati.

Pravila o sprječavanju gušenja malim dijelovima igračaka postrožena su, a zdravstvena upozorenja moraju biti vidljivije označena.

Također, oznaka CE, koja dokazuje da je igračka u skladu s pravilima EU-a, mora biti navedena i na ambalaži ako nije jasno vidljiva na proizvodu.

Proizvođači igračaka sami moraju provoditi sigurnosne analize kako bi utvrdili je li njihov proizvod u skladu s novom direktivom. Uvoznici pak moraju provjeravati jesu li proizvođači proveli sigurnosne provjere.

Države članice EU moći će uvesti "kazne" ako industrija ne bude poštivala odredbe direktive. Također moraju osigurati da nacionalne vlasti za nadzor tržišta provode odgovarajuće kontrole na vanjskim granicama EU-a, a vlastima je dano pravo da unište igračke koje "predstavljaju ozbiljan rizik".

Organizacije potrošača nisu međutim zadovoljne novim propisima, tvrdeći da idu u prilog industriji a ne sigurnosti.

Evropska organizacija potrošača BEUC tvrdi da nove mjere znače da će "mnoge opasne kemikalije, poput kancerogenih tvari, alergenih mirisa i hemikalija koje uzrokuju hormonalne poremećaje", i dalje biti dopuštene u igračkama. Štoviše, "većinu igračaka neće morati kontrolirati nezavisna treća strana prije puštanja na tržište".

Taj prijedlog odbacila je većina zastupnika EP-a, što je bio jedan od razloga zašto su zastupnici skupine Zeleni/EFA (Greens/European Free Alliance) glasali protiv cijelog paketa.

"Žalosno je što si Parlament nije dao dovoljno vremena za daljnja poboljšanja. Umjesto dobrih zakona, povjerenik za industriju Guenter Verheugen i francusko predsjedništvo više su vodili računa o PR-u, odnosno o tome da objave nove propise sedmicu dana prije Božića", kaže se u njihovu saopćenju.

Države članice novu direktivu moraju prenijeti u nacionalna zakonodavstva u roku 18 mjeseci.

Osim nove direktive, Evropska unija sklopila je ove sedmice i novi sporazum o sigurnosti igračaka s predstavnicima evropskih trgovaca i uvoznika. Sporazum je potpisala evropska povjerenica za zaštitu potrošača Meglena Kuneva, a uključuje niz mjera za jačanje sigurnosti igračaka, naročito kroz poticanje edukacije o standardima.

Ranije ove godine Komisija je potpisala sličan sporazum s predstavnicima evropskih proizvođača igračaka.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: