Air France
0

Uočeno "nekoliko dijelova olupine aviona"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Od momenta kad je u ponedjeljak nestao sa radara u blizini Brazila, potraga za avionom Airbus A330 aviokompanije Air France ne prestaje. Pilot najvećeg brazilskog avioprevoznika TAM prijavio je kako je na jednom od komercijalnih letova iz Pariza prema Rio de Janeiru u okeanu uočio nešto za što je prvo mislio da je vatra.

Glasnogovornik Air Forcea Jorge Amaral za brazilsku novinsku agenciju izjavio je da se ovaj izvještaj trenutno istražuje.

"Imamo informaciju da je pilot TAM-a vidio nekoliko narandžastih tačaka u okeanu dok je prelijetao region", rekao je Amaral. Vjeruje se da bi te tačke mogle biti ostaci zapaljenog aviona.

CNN javlja da su u 2.15 po lokalnom vremenu, tri sata nakon polijetanja iz Rio de Janeira za Pariz primljene poruke koje ukazuju na to da je "nekoliko dijelova opreme letjelice pokvareno ili uništeno." Tad je na radarima na otoku Cape Verde prestala svaka komunikacija sa pilotima aviona. Pretpostavlja se da je uslijed nevremena grom udario u letjelicu.

Brazilske zračne snage pretražuju region oko arhipelaga Fernando de Noronha u Atlantiku, oko 365 kilometara od brazilske obale. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zatražio je i pomoć SAD-a u potrazi za najvjerovatnije palim avionom.

"Naši prijatelji Španci nam pomažu, a tu su i Brazilci", rekao je Sarkozy. I senegalske zračne snage obaviještene su o događaju, ali dosad nema rezultata.

Među putnicima aviona Air Francea nalazilo se 126 muškaraca, 82 žene, te sedmero djece i jedna beba, a bilo je i 12 članova posade, potvrđeno je iz ove kompanije.

Traga se za po jednim putnikom iz Argentine, Bergije, Kanade, Hrvatske, Danske, Holandije, Estonije, Filipina, Gambije, Islanda, Rumunije, Rusije, Švedske i Turske, a na letu je bilo i 58 Brazilaca, 5 Britanaca, 9 Kineza, 61 Francuz, 26 Nijemaca, 4 Mađara, 3 Irca, 9 Italijana, 5 Libanaca, 2 Marokanca, 3 Norvežana, 2 Poljaka, 3 Slovaka, 2 Španca i 6 građana iz Švicarske.

Avion je bio star četiri godine i posljednji rutinski pregled imao je 16. aprila.