{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Unutrašnji rat - jedna tajna povijest Bijele kuće 2006-2008.

F
15.9.2008. u 07:59
0
0
Unutrašnji rat - jedna tajna povijest Bijele kuće 2006-2008.
0
Unutrašnji rat - jedna tajna povijest Bijele kuće 2006-2008.
Unutrašnji rat četvrti je nastavak Woodwardove serije o ratu u Iraku u kojoj autor iznosi brojne opservacije o tome kako je administracija predsjednika Busha postupala glede pojačavanja američkih snaga u toj zemlji početkom prošle godine. Godine 2006., kad se raspravljalo o tom pojačavanju snaga – po Woodwardu – administracija je više bila okupirana time kako će se to odraziti na kongresne izbore negoli samom situacijom u Iraku.
Woodward kaže da bi sljedeća američka administracija trebala naučiti kako da ima više povjerenja u javnost da će razumjeti istinu.

"Ako to sagledate u petogodišnjoj perspektivi, od invazije do danas, vidjet ćete da danas imamo isti broj vojnika tamo kao i prije pet godina. Rat nije okončan i kao što znamo Irak nam uvijek priredi iznenađenje. Nisu pronađena oružja za masovno uništavanje, o kojima su govorile američke obavještajne službe, došlo je do povećanja unutrašnje pobune u zemlji i do povećanja aktivnosti al-Qaide. Imamo vjersko nasilje koje 2006. nije postojalo. Iako je situacija puno stabilnija, manje je nasilna, međutim, general Petraeus i dalje insistira da se sve ove snage zadrže u Iraku jer zna koliko je situacija krhka, kao i uvijek u Mezopotamiji."

Bob Woodward pokušava povesti čitatelja duboko u Bijelu kuću, Pentagon i Državno tajništvo, mjesta gdje su donesene ključne odluke o američkom angažmanu u Iraku. Između ostalog Woodward piše kako su predsjednik i njegova administracija uspjeli djelovati samouvjereno glede Iraka u javnosti, čak kad su i iza scene bili zabrinuti zbog nedovoljnog napretka u smirivanju zaraćenih strana i al-Qaide u Iraku. Woodward kaže da je činjenica da predsjednik Bush nikad nije definirao što bi to bila pobjeda u Iraku djelovala frustrirajući na mnoge Amerikance.

"Kad sam ga intervjuirao u dva navrata za ovu knjigu nekoliko je puta govorio o pobjedi, a onda bi se odmah ispravio i rekao da govori o postizanju uspjeha. Ovo nije konvencionalni rat u kojem jednostavno porazite protivnika i onda na svečanosti potpišete primirje. Ovo je pokušaj da se stvore uvjeti u kojima će Irak biti u stanju sam upravljati sobom. Dakle, ono što možete očekivati manje je od pobjede, to je – kako je rekao predsjednik Bush - "postizanje uspjeha".

Kad sam pitao predsjednika što će reći sljedećem predsjedniku kad dođe u Bijelu kuću u januaru sljedeće godine, on je konačno odgovorio, "reći ću mu neka pazi da ne doživi neuspjeh". A to je znatno manje očekivanje od sve ove hiperbolične retorike koju već godinama slušamo."

Kad je knjiga ove sedmice objavljena, na burne je reakcije naišao navod kako je američka administracija provodila praćenje i prisluškivanje iračkog premijera Nurija al-Malikija, iako u Unutrašnjem ratu tome Woodward posvećuje samo dva odlomka. Na knjigu je reagirala i Bijela kuća kroz savjetnika za nacionalnu sigurnost Stephena Hadleya koji je rekao da je djelo "nepotpuno i da navodi na pogrešni zaključak".

Veći dio ove Woodwardove knjige zapravo potvrđuje sliku koja se već pojavila u brojnim novinskim tekstovima i knjigama drugih novinara i bivših dužnosnika administracije, sliku administracije rastrgane unutrašnjim sukobima – između Pentagona i Državnog tajništva, između civilnih i uniformiranih dužnosnika Ministarstva odbrane i između tvrdolinijaških neokonzervativaca i pragmatičnijih realista. Knjigu Boba Woodwarda Unutrašnji rat: jedna tajna povijest Bijele kuće 2006-2008 objavila je izdavačka kuća Simon and Schuster iz New Yorka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: