Kouchner otkriva
0

"Unutar Unije za Mediteran postoje razmirice"

FENA
Bernard Kouchner (Foto: Reuters)
Bernard Kouchner (Foto: Reuters)
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner u srijedu je priznao kako unutar Unije za Mediteran dulje vrijeme postoje razmirice, aludirajući na odbijanje arapskih zemalja da u sastancima Unije sudjeluje i izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman.

"Da, još uvijek postoje manje nesuglasice među nekim ministrima vanjskih poslova, ali riješit ćemo ih korak po korak", rekao je na konferenciji za novinare održanoj u Kairu, u sjedištu Arapske lige.

"Zbog političkih razloga ne uspijevamo se baš uvijek u svemu složiti", kazao je Kouchner. Međutim, istaknuo je kako Unija za Mediteran ostaje i dalje "velika zamisao“ te je istakao "da na nivou stručnjaka, ambasadora“, radova i planova o konkretnoj saradnji među mediteranskim zemljama "postoji napredak“.

Kairo i ostali glavni gradovi arapskih zemalja i dalje odbijaju prisustvo na sastancima Unije, izraelskog ministra vanjskih poslova Liebermana, čija zemlja je njena članica, međutim ne slažu se s njegovim ultra-nacionalističkim stajalištima i njegovu protivljenju osnivanju Palestinske države. To je i razlog zbog kojeg je odgođen sastanak šefova diplomatija članica Unije, predviđen za novembar.

Kouchner se u utorak navečer u Kairu sastao sa svojim egipatskim, španskim, jordanskim i tuniskim kolegama. Oni su poduprli kandidaturu jordanskog kandidata Ahmada Masajeha, jordanskog ambasadora u Bruxellesu za mjesto glavnog tajnika Unije za Mediteran, a njegovu bi kandidaturu i službeno trebalo potvrditi četrdesetak zemalja članica.

Unija za Mediteran osnovana je 13. jula 2008. na prijedlog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Čini je četrdesetak zemalja , među kojima su članice EU-a, Turska, Izrael i arapske mediteranske države.