|

Unuka želi dio zarade od Einsteinovih proizvoda

Unuka želi dio zarade od Einsteinovih proizvoda
0
S
Sarajevo-x.com
11.2.2011. u 20:59
40
komentara
0

dijeljenja
Unuka želi dio zarade od Einsteinovih proizvoda
Unuka Alberta Einsteina Evelyn želio dio novca od zarade koju ostvaruju kompanije koje koriste lik i djelo njenog djeda, javlja CNN.
Slavni naučnik iza sebe je ostavio neizbrisiv trag na cjelokupnu ljudsku civilizaciju, a proizvodi sa njegovim likom i dalje donose milione dolara zarade.

Njegova unuka tvrdi da nije primila ni cent od marketinga i prodaje njegovih proizvoda, dok su drugi ostvarivali profit.

"Bijesna sam. Teško mi je povjerovati da se na ovaj način odnose prema porodici", rekla je 69- godišnja Evelyn, koja je preživjela borbu sa rakom i kojoj je novac potreban za medicinsku brigu.

Njen je slavni djed, poznat po teoriji relativiteta, svoja prava prenio Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu 1955. godine kada je preminuo.

Izraelski univerzitet posjeduje prava na njegov lik, a o licenciranju proizvoda na kojima se pojavljuje Einsten brigu vodi kompanija Greenlight iz Los Angelesa.

Evelyn Einstein je rekla da je Univerzitet u Izraelu ignorisao njene zahtjeve da joj omoguće profit od zarade.

U saopštenju Hebrejskog univerziteta navodi se da je Einstein sva prava prepustio njima, te da se profit koristi za naučna istraživanja.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...