Hitno joj treba novac
0

Unuka želi dio zarade od Einsteinovih proizvoda

Sarajevo-x.com
Unuka Alberta Einsteina Evelyn želio dio novca od zarade koju ostvaruju kompanije koje koriste lik i djelo njenog djeda, javlja CNN.

Slavni naučnik iza sebe je ostavio neizbrisiv trag na cjelokupnu ljudsku civilizaciju, a proizvodi sa njegovim likom i dalje donose milione dolara zarade.

Njegova unuka tvrdi da nije primila ni cent od marketinga i prodaje njegovih proizvoda, dok su drugi ostvarivali profit.

"Bijesna sam. Teško mi je povjerovati da se na ovaj način odnose prema porodici", rekla je 69- godišnja Evelyn, koja je preživjela borbu sa rakom i kojoj je novac potreban za medicinsku brigu.

Njen je slavni djed, poznat po teoriji relativiteta, svoja prava prenio Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu 1955. godine kada je preminuo.

Izraelski univerzitet posjeduje prava na njegov lik, a o licenciranju proizvoda na kojima se pojavljuje Einsten brigu vodi kompanija Greenlight iz Los Angelesa.

Evelyn Einstein je rekla da je Univerzitet u Izraelu ignorisao njene zahtjeve da joj omoguće profit od zarade.

U saopštenju Hebrejskog univerziteta navodi se da je Einstein sva prava prepustio njima, te da se profit koristi za naučna istraživanja.