Vodi pravnu bitku
42

Unuk princa koji je pokušao ubiti Hitlera od Berlina traži zemljište koje mu je "ukrao" Himmler

D. B.
Unuk njemačkog princa Friedricha zu Solms-Barutha III vodi pravnu bitku s Berlinom u namjeri da mu se vrati zemljište koje je njegovoj porodici "ukrao" šef SS-a Heinrich Himmler.

Himmler je navodno oduzeo zemljište jer je princ pokušao ubiti nacističkog vođu Adolfa Hitlera. Zemljište se nalazi u Brandenburg, a oduzeto je nakon što je princ učestvovao u pokušaju ubistva Hitlera u julu 1944. godine. Bila je to poznata "Operacija Valkyrie", koja nije uspjela, a princ je kasnije zatvoren i mučen.

Njemačke vlasti odbijaju priznati prava porodice tvrdeći da je zemljište ili dobrovoljno predano nacističkom režimu ili su vlasti Istočne Njemačke u programu reforme oduzele imovinu nakon Drugog svjetskog rata.

Princ Friedrich V vjeruje da bi njegov slučaj mogao pokrenuti i druge procese u kojima bi se vratila imovina nacističkim žrtvama, uključujuži Jevreje. Njemačku je optužio da prikriva nacističke zločine.

Istakao je da je njegov djed mrzio Hitlera i prije nego je došao na vlast. Dodao je da je imanje u Brandenburgu poslužilo za sastanak onih koji su se udružili kako bi pokušali ubiti Hitlera.

Ipak, njemačke vlasti su odbacili dokaze koje je prezentovala porodica, uključujući pisano svjedočenje još jednog učesnika "Operacije Valkyrie" koji je preživio nacističku osvetu.

Porodica se sada namjerava obratiti Evropskom sudu za ljudsta prava ako pravne opcije u Njemačkoj budu iscrpljene. Vjeruje se da u arhivu ima između 10.000 i 20.000 sličnih slučajeva.