Svijet
0

Unuk Jakoba Eltza novi njemački ministar odbrane?

FENA
Karl Theodor zu Guttenberg, dosadašnji njemački ministar gospodarstva i političar Kršćansko-socijalne unije (CSU), unuk grofa Jakoba Eltza, trebao bi u novoj vladi kancelarke Angele Merkel obnašati dužnost ministra odbrane, javljaju njemački mediji u petak.

Karl Theodor zu Guttenberg trebao bi tu dužnost preuzeti od Franz-Josefa Junga (Kršćansko-demokratska unija), koji bi trebao postati novi ministar rada.

Karl Theodor zu Guttenberg uz kancelarku Merkel slovi za najpopularnijeg njemačkog političara. On je, kako nadalje navode mediji pozivajući se na pregovaračke krugove, mogao birati između mjesta ministra unutarnjih poslova i odbrane, ali je "zbog vanjskopolitičkih iskustava" izabrao potonje.

Guttenberg se kao ministar gospodarstva iskazao tijekom akcije spašavanja automobilskog proizvođača Opela, a u CSU-u je obnašao dužnost vanjskopolitičkog glasnogovornika.

Dolazi iz poznate plemićke obitelji, a djed po majci bio mu je negdašnji zastupnik u Hrvatskom saboru grof Jakob Eltz.

Karl Theodor zu Guttenberg nosi naslov baruna, prenosi Hina.

Imena članova nove njemačke vlade biti će objavljena u ponedjeljak, kad se očekuje i potpisivanje novoga vladina programa između kršćansko-demokratske Unije CDU/CSU i Liberalno-demokratske stranke (FDP).