Svijet
0

UNPROFOR akciju u Medačkom nazvao etničkim čišćenjem

FENA
Suđenje hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu danas je nastavljeno čitanjem UNPROFOR-ovih izvještaja u kojima se akcija u Medačkom džepu naziva planiranim etničkim čišćenjem, za koje je odgovoran Ademi.

"Etničko čišćenje obavljeno je temeljito i sustavno s jasnim ciljem da se zona za dogledno vrijeme učini nenastanjenom", navodi se u izvješću kanadskog bataljuna mirovnih snaga. Zločine koje su detaljno opisali zatekli su 16. rujna u srpskim selima gdje su ušli nakon povlačenja Hrvatske vojske.

Prema izvješću "plavih kaciga", na području Medačkog džepa u svega 12 sati uništene su 164 kuće i 148 gospodarskih zgrada. Većina ih je popaljena ili raznesena eksplozivom, pobijena je gotovo sva stoka, a bunari su zatrovani.

Kanađani su na tom području pronašli i 16 leševa, među kojima je bilo žena između 15 i 25 godina, najprije ustrijeljenih, a potom spaljenih. Kako je u obilasku terena pronađen velik broj odbačenih kirurških rukavica i otkopanih rovova pretpostavili su da je hrvatska strana veći dio leševa pokupila i odnijela na drugo mjesto.

To potkrepljuju tvrdnjom da je neposredno nakon akcije HV srpskoj strani predao 52 tijela te da je 16 leševa koje je UNPROFOR pronašao bilo na nepristupačnim i zabačenim mjestima.

Zbog razine etničkog čišćenja, potrebne logističke podrške te činjenice da je u zločinima sudjelovalo više vojnih postrojbi, UN-ovci su zaključili da zločine nije mogao isplanirati nitko niži od zapovjednika zbornog područja. Za planiranje i provedbu razaranja stoga je, ističu, najvjerojatnije odgovoran Ademi.

U izvješću navode i da se od hrvatskih vlasti mora zatražiti kažnjavanje odgovornih, a kao najmanju mjeru predložili su Ademijevo smjenjivanje.

Norčeva obrana je prigovorila na pročitane izvještaje ističući da su pristrani, nestručno napisani i utemeljeni samo na informacijama prikupljenima s četničke strane.

I optuženi Ademi je prigovorio ukazujući na netočne činjenice u vezi jednog sastanka održanog tijekom akcije, ispravljajući podatak da je u to vrijeme bio brigadir, a ne general, pa ispada da UNPROFOR nije znao s kime se susreće.

Suđenje se nastavlja sutra.