{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNPROFOR akciju u Medačkom nazvao etničkim čišćenjem

F
29.10.2007. u 12:14
0
0
UNPROFOR akciju u Medačkom nazvao etničkim čišćenjem
0
UNPROFOR akciju u Medačkom nazvao etničkim čišćenjem
Suđenje hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu danas je nastavljeno čitanjem UNPROFOR-ovih izvještaja u kojima se akcija u Medačkom džepu naziva planiranim etničkim čišćenjem, za koje je odgovoran Ademi.
"Etničko čišćenje obavljeno je temeljito i sustavno s jasnim ciljem da se zona za dogledno vrijeme učini nenastanjenom", navodi se u izvješću kanadskog bataljuna mirovnih snaga. Zločine koje su detaljno opisali zatekli su 16. rujna u srpskim selima gdje su ušli nakon povlačenja Hrvatske vojske.

Prema izvješću "plavih kaciga", na području Medačkog džepa u svega 12 sati uništene su 164 kuće i 148 gospodarskih zgrada. Većina ih je popaljena ili raznesena eksplozivom, pobijena je gotovo sva stoka, a bunari su zatrovani.

Kanađani su na tom području pronašli i 16 leševa, među kojima je bilo žena između 15 i 25 godina, najprije ustrijeljenih, a potom spaljenih. Kako je u obilasku terena pronađen velik broj odbačenih kirurških rukavica i otkopanih rovova pretpostavili su da je hrvatska strana veći dio leševa pokupila i odnijela na drugo mjesto.

To potkrepljuju tvrdnjom da je neposredno nakon akcije HV srpskoj strani predao 52 tijela te da je 16 leševa koje je UNPROFOR pronašao bilo na nepristupačnim i zabačenim mjestima.

Zbog razine etničkog čišćenja, potrebne logističke podrške te činjenice da je u zločinima sudjelovalo više vojnih postrojbi, UN-ovci su zaključili da zločine nije mogao isplanirati nitko niži od zapovjednika zbornog područja. Za planiranje i provedbu razaranja stoga je, ističu, najvjerojatnije odgovoran Ademi.

U izvješću navode i da se od hrvatskih vlasti mora zatražiti kažnjavanje odgovornih, a kao najmanju mjeru predložili su Ademijevo smjenjivanje.

Norčeva obrana je prigovorila na pročitane izvještaje ističući da su pristrani, nestručno napisani i utemeljeni samo na informacijama prikupljenima s četničke strane.

I optuženi Ademi je prigovorio ukazujući na netočne činjenice u vezi jednog sastanka održanog tijekom akcije, ispravljajući podatak da je u to vrijeme bio brigadir, a ne general, pa ispada da UNPROFOR nije znao s kime se susreće.

Suđenje se nastavlja sutra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: