Opaka bolest
9

Univerzitet Oxford tvrdi da je razvio najučinkovitiju vakcinu protiv malarije

B. R.
Malarija usmrti veliki broj djece u Africi (Foto: EPA-EFE)
Malarija usmrti veliki broj djece u Africi (Foto: EPA-EFE)
Istraživači Univerziteta Oxford su objavili da su razvili najučinkovitiju vakcinu protiv malarije koja godišnje usmrti hiljade djece u Africi. Smatra se da je ova vakcina najučinkovitija do sada.

Istakli su da je vakcina R21/Matrix-M učinkovita 77 posto tokom godinu dana. Time je prvi put ispunjen uslov Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a to je da vakcina mora biti minimalno 75 posto učinkovita.

Oni koji su radili na razvoju ove vakcine se nadaju da će tokom sljedeće dvije godine biti odobrena za korištenje.

Na razvoju vakcine su radili profesor Adrian Hill s Instituta Jenner i profesor s Univerziteta Oxford Lakshmi Mittal. Oni su bili i na čelu tima koji je razvio vakcinu protiv koronavirusa uz saradnju s kompanijom AstraZeneca.

"Uz opredjeljenje našeg komercijalnog partnera, indijskog Instituta za serume, da će proizvoditi najmanje 200 miliona doza godišnje, vakcina može imati veliki utjecaj na javno zdravlje, ako bude odobrena", rekao je Hill.

Kako je kazao, prilično je uvjeren da će se navedena stopa učinkovitosti ponoviti prilikom sljedećeg ispitivanja vakcine. Također očekuje da će osoba biti zaštićena od malarije i ako se vakciniše nedugo prije početka sezone ove zarazne bolesti.

Na pitanje da li je ovo trenutno najučinkovitija vakcina protiv malarije, odgovorio je da jeste s obzirom na to da nijedna nije više od 75 posto učinkovita.

Hill je ukazao na to da će sljedeće godine biti provedeno završno ispitivanje vakcine. Napomenuo je koliko je to smrtonosna bolest.

"Malarija je prošle godine usmrtila najmanje četiri puta više ljudi u Africi, nego koronavirus", rekao je i dodao da od ove bolesti na spomenutom kontinentu premine 300.000 djece godišnje.

Zbog toga smatra da je nužno čim prije u potpunosti okončati razvoj vakcine, objavio je Sky News.