Svijet
0

Univerzitet Harvard izabrao prvu rektoricu u 371 godinu postojanja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najstariji i najpoznatiji američki univerzitet Harvard u nedjelju je imenovalo historičarku Drew Gilpin Faust, za prvu ženu rektora u svojih 371 godinu postojanja.

Upravno vijeće Harvarda objavilo je da će 59-godišnja Faust, priznati stručnjak za historiju američkog Juga i dekanica harvardskog Instituta Radcliffe, postati 28. rektorica univerziteta.

Faust je, nakon odustajanja više potencijalnih kandidata, izabrana za nasljednicu Lawrencea Summersa, koji je imao turbulentan petogodišnji mandat. Njezin izbor ima posebno značenje s obzirom na burne reakcije koje su izazvali Summersovi komentari da genetske razlike između spolova mogu pomoći pri objašnjavanju malobrojnosti žena na vrhunskim znanstvenim poslovima.

Ti su komentari bivšeg rektora inicirali raspravu o ravnopravnosti spolova na Harvardu ali u u cijeloj zemlji, dok su na samom univerzitetu osnovane dvije radne skupine koje su ispitivale spolne razlike unutar ustanove. Na čelu jedne od tih skupina bila je prof. Faust.

Kako u svom izvještaju navodi CBS News, postotak žena redovnih profesora na Harvardu daleko zaostaje za prosjekom na američkim univerzitetima i najgori je na fakultetima tzv. Ivy lige, koju čini osam elitnih univerziteta osnovanih još u kolonijalno doba u sjeveoristočnim državama SAD - univerziteta Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Princeton, Pennsylvania i Yale.

Nakon što su krajem prošle godine dobile su prvu predsjednicu parlamenta, kada je Nancy Pelosi izabrana na čelo Zastupničkog doma Kongresa te sada i prvu rektoricu svog najpoznatijeg univerziteta Harvard, mediji nagađaju da postoji značajna mogućnost da Sjedinjene Države dobiju i prvu predsjednicu države na izborima 2008. godine.

Senatorica Hillary Rodham Clinton, prenosi Hina, koja je nedavno objavila svoju kandidaturu za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke na sljedećim izborima, za sada kotira kao jedan od najizglednijih kandidata, ne samo za predsjedničku nominaciju svoje stranke, već i za ulazak u Bijelu kuću.