Haško tužilaštvo
0

Uništeno oko 1.000 ličnih predmeta Srebreničana

Sarajevo-x.com
Olga Kavran (Foto: Daylife.com)
Olga Kavran (Foto: Daylife.com)
Haško tužilaštvo potvrdilo da je oko 1.000 artefakata, među kojima lični dokumenti i kosti pronađene u masovnim grobnicama oko Srebrenice, uništeno.

Olga Kavran, glasnogovornica Tužilaštva u Haagu, izjavila je da su “određeni artefakti” uništeni krajem 2005. i početkom 2006. godine, javlja BIRN - Justice Report.

“Većina tih predmeta je bila iz masovnih grobnica, raspadali su se i predstavljali rizik po zdravlje”, rekla je Kavran.

Početkom maja ove godine, BIRN – Justice Report je pisao o uništavanju oko 1.000 artefakata u Haagu. Većina ih se odnosi na Srebrenicu, prema izvorima BIRN – Justice Reporta, i pronađeni su u masovnim grobnicama, zajedno sa ostacima tijela ubijenih nakon pada ove, nekada UN-ove zaštićene enklave.

Glavni haški tužilac se u maju u Sarajevu sastao s predstavnicima udruženja iz Srebrenice i, prema njihovim tvrdnjama, rekao im da su neki artefakti uništeni. “Rekao nam je da su to radili zbog propadanja dokaza, iz higijenskih razloga. Rekao je i da to nije urađeno u njegovom mandatu i da je to regularna procedura”, kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Prva reakcija Haškog tužilaštva na ove tvrdnje je bila da ne mogu “ni potvrditi ni demantovati” da je to urađeno.

Nakon toga, Olga Kavran je rekla da negiraju da je tužilac kazao žrtvama u Sarajevu da artefakti jesu uništeni.

“Tačan citat onoga što je tužilac u Sarajevu rekao glasi: ‘U skladu s procedurama koje su slične onim kakve postoje u nacionalnim pravosudnim sistemima, prikupljeni materijal koji nije potreban za svrhe sudskih postupaka može se uništiti ukoliko, naprimjer, predstavlja veliku opasnost po zdravlje ljudi. U takvim situacijama bi ostali zabilježeni detaljni podaci o takvim materijalima, uključujući i fotografije istih’”, tvrdi glasnogovornica Tužilaštva.

Na pitanje da pojasni procedure koje spominje, glasnogovornica Kavran je odgovorila da ne može dati “dodatna pojašnjenja jer je to pitanje internih procedura Tužilaštva koje ne mogu razmatrati u medijima”.

Tužilaštvo se odlučilo da zvanično potvrdi da artefakti jesu uništeni nakon što je Odbrana Vujadina Popovića, bivšeg šefa bezbjednosti Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, zatražila ponovno otvaranje svog dokaznog postupka.

Odbrana Vujadina Popovića, prvooptuženog među “Srebreničkom sedmorkom” oficira vojske i policije bosanskih Srba, zatražila je od Sudskog vijeća dozvolu da ponovo otvori svoj dokazni postupak, navodeći da su došli do informacija o uništavanju preko 1.000 dokaznih predmeta pronađenih u masovnim grobnicama na području Srebrenice, koji su, tvrde, tokom postupka uvedeni u sudske spise.

“Niti jedan od ovih predmeta nije izložen kao dokaz za vrijeme suđenja Popoviću i ostalima, ali neki od njih su spominjani u izvještajima eksperata tokom iznošenja dokaza Tužilaštva”, rekla je Kavran medijima u Haagu.

Ona je dodala i da su eksperti svoje izvještaje okončali “sredinom 2001. godine” te da su u tom trenutku radili sa originalnim artefaktima.

Tužilaštvo je nakon toga Odbrani dostavilo i listu na kojoj je oko 1.000 predmeta – kao što su lični dokumenti, uzorci kože, kostiju i kose žrtava ekshumiranih iz srebreničkih masovnih grobnica – koji su nakon evidentiranja i fotografisanja uništeni.

Na listi se, tvrdi Odbrana, ne navodi datum uništenja.

Dokazni postupak na suđenju za zločine u Srebrenici i Žepi je do sada produžavan nekoliko puta izvođenjem dodatnih dokaza kako Tužilaštva, tako i Odbrane. Posljednje svjedočenje, u okviru dodatnog izvođenja dokaza Odbrane Drage Nikolića, zakazano je za srijedu i četvrtak, 15. i 16. juli ove godine.

Prema dosadašnjem planu, završne riječi bi trebale biti izrečene 2. septembra.