Svijet
0

Uništenje kineskog satelita u svemiru

FENA
Kinesko uništenje vlastitog satelita u svemiru predstavlja prijelomnu tačku za Sjedinjene Države po pitanju vojnog sukoba u svemiru.

Dvojica američkih stručnjaka vjeruju da prošlomjesečno kinesko uništenje vlastitog satelita u svemiru predstavlja prijelomnu tačku za Sjedinjene Države po pitanju vojnog sukoba u svemiru. Oni su došli do takvog zaključka unatoč kineskim jamstvima da test nije usmjeren protiv bilo koje druge zemlje.

John Pike iz organizacije GlobalSecurity.org kaže da kinesko uništenje satelita nije bilo prvi put da je Kina testirala svoje protusatelitske kapacitete. "Izgleda da je posljednji test prošlog mjeseca bio četvrti po redu, a prvi u kojem je uspješno presreten satelit."

Pike vjeruje da kineski test predstavlja izazov Sjedinjenim Državama koje uvelike ovise o satelitskim informacijama kako bi američka sila bila dominantna diljem svijeta. On vjeruje da se Kina želi suprotstaviti američkim satelitskim kapacitetima iznad Tajvana.

Peking smatra Tajvan odmetnutom pokrajinom koja je dio kineskog teritorija te je zaprijetila da će ga zauzeti silom ukoliko ta otočka zemlja proglasi formalnu neovisnost. Sjedinjene Države ne podržavaju neovisnost Tajvana, ali su obećale pomoći tamošnjoj vladi u slučaju kineskog napada.

John Tkacik iz istraživačke organizacije Heritage kaže da je Kina uključena i u druge regionalne prijepore. "Kina ima flotu brodova u području otočja Senkaku koji se nalaze pod upravom Japana. Kina je upozorila Koreju zbog povijesnih težnji za planinama Changbai na korejskoj granici. Kina je također zaprijetila Mongoliji da ne poziva Dalaj Lamu jer će u protivnom presjeći željezničke i ekonomske veze Mongolije s ostatkom svijeta."

Tkacik vjeruje da su američki stratezi za svemir posebno zabrinuti zbog kineskog razvitka oružja s radio frekvencijama kojima se može ometati emitiranje satelitiskih signala. Kina također radi na razvitku lasera kojima se sa Zemlje može privremeno onesposobiti američke špijunske satelite. Još jedna vrsta kineskog oružja pokazuje koliki je kineski protusatelitski program koji Tkacik opisuje kao sveobuhvatan i sofisticiran.

"Američki stručnjaci najviše su zabrinuti zbog lansiranja malih kineskih satelita u orbitu koji su vrlo blizu važnim američkim špijunskim, izviđačkim i komunikacijskim satelitima. Takvi parazitski mikrosateliti – kako se vjeruje – mogu otežati ili onemogućiti američke vojne operacije, a možda i komunikacije između američkih financijskih institucija ili civilnu komunikaciju".

Kineski antisatelitski test izvršen 11. januara bio je prvi takav uspješan test u više od dva desetljeća. Peking je prvi put javno potvrdio test nakon gotovo dvije sedmice. Kina je priopćila da ne namjerava daljnje testove. U međuvremenu, Pentagon preispituje svoje vlastite kapacitete.

Također, u prijedlogu proračuna što ga je predsjednik Bush uputio u Kongres za fiskalnu godinu 2008. nalazi se zahtjev za izdvajanje deset milijuna dolara za početak istraživanja na programu prvog presretača balističkih raketa koji bi bio stacioniran u svemiru.